Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μετά τις εκλογές τα δύσκολα - Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης, ανοιχτά όλα τα σενάρια

Μετά τις εκλογές τα δύσκολα - Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης, ανοιχτά όλα τα σενάρια
Ζητούμενο και μετά την κάλπη η συναίνεση
Τα πραγματικά δύσκολα για το εγχώριο πολιτικό σύστημα αναμένεται να αρχίσουν την επομένη της κάλπης της 25ης Ιανουαρίου.
Όταν και σύμφωνα με την πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων, πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Στην πρώτη του τηλεοπτική προεκλογική συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί ούτε με Το Ποτάμι (φέρεται να προηγείται για την κατάληψη της τρίτης θέσης) ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με το νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου, το οποίο πάντως δεν φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί τη συνεργασία με το ΚΚΕ, το οποίο όμως απορρίπτει κατηγορηματικά ακόμα και το να δώσει ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ δυνατότητα κυβερνητικής σύμπλευσης υπάρχει και με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι όμως και αυτοί δίνουν μάχη για να μπουν στη Βουλή.
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, η διερευνητική εντολή θα πάει στο δεύτερο κόμμα, στη ΝΔ.
Αλλά και αυτή δεν θα διαθέτει την απαραίτητη κοινοβουλευτική δύναμη για το σχηματισμό κυβέρνησης, λόγω του bonus των 50 εδρών αλλά και του ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την Χρυσή Αυγή.
Την ίδια τύχη θα έχουν και οι προσπάθειες του τρίτου κόμματος.
Συνεπώς τα σενάρια που προκύπτουν είναι είτε δεύτερες επαναληπτικές εκλογές είτε συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.
Τις επαναληπτικές εκλογές μέσα στον Φεβρουάριο ξορκίζουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική συνέντευξη του υποστήριξε πως δεν θέλει να σκέφτεται καν για διπλές κάλπες ενώ και η ΝΔ αποκλείει το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών λόγω των επιπτώσεων που θα υπάρξουν στην ελληνική οικονομία.
Άρα, αυτό που απομένει είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνεργασίας.
Είναι η λύση άλλωστε που σκιαγραφούν εδώ και πολύ καιρό οι Έλληνες πολίτες, αίτημα που αγνοούν επιδεικτικά οι πολιτικές δυνάμεις.
Στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για το ΣΚΑΪ, το 31% δήλωσε ότι επιθυμεί μια οικουμενική κυβέρνηση, το 18,5% μια κυβέρνηση συνασπισμού με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και το 14,5% μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ.
Μόλις το 18% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο το 10,5% μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ.
Εάν οι τάσεις που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και στην κάλπη, τότε θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον τι θα πράξουν τα πολιτικά κόμματα.
Το ποιοι, βάσει ποιων προγραμματικών θέσεων και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν, θα είναι σκληρά ερωτήματα που θα δοκιμάσουν τις θέσεις και τις στάσεις των κομμάτων.
Παράλληλα όμως θα είναι ερωτήματα που θα χρήζουν άμεσων και πειστικών απαντήσεων για την επόμενη ημέρα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης