Τελευταία Νέα
Πολιτική

Economist: Η επιλογή κυβερνητικού εταίρου δεν θα είναι απλή υπόθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ

Economist: Η επιλογή κυβερνητικού εταίρου δεν θα είναι απλή υπόθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ
Τουλάχιστον τέσσερα μικρά κόμματα θα μπουν στη Βουλή, εκτιμά το βρετανικό περιοδικό
Μετατόπιση του κέντρου βάρους των συζητήσεων στην Ελλάδα, από το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, στο ποιο κόμμα θα συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνει σε σημερινό του δημοσίευμα ο Economist.
Όπως επισημαίνει το περιοδικό, ο αρχηγός της «ακροαριστερής παράταξης», Αλέξης Τσίπρας, έχει ρίξει σημαντικά τους τόνους το τελευταίο διάστημα, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προβεί σε μονομερείς ενέργειες ως προς τις υποχρεώσεις τις προς τους πιστωτές της.
Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να αιφνιδιάσει τις αγορές με άμεση χρεοκοπία, αν και ο Τσίπρας υπόσχεται προεκλογικά τέλος της λιτότητας και κατακόρυφη αύξηση των δημόσιεων δαπανών.
Η επιλογή του κυβερνητικού εταίρου δεν θα είναι απλή υπόθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά το βρετανικό περιοδικό.
Τουλάχιστον τέσσερα μικρά κόμματα αναμένεται να εξασφαλίσουν το «εισιτήριο» του 3% για τη Βουλή, με τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή να έρχεται κατά πάσα πιθανότητα στην Τρίτη θέση, εκτιμά ο αρθρογράφος.
Το ΚΚΕ έχει απορρίψει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι είναι το πλησιέστερο κόμμα ιδεολογικά, το οποίο σημαίνει ότι μένουν το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τον Economist, το ΠΑΣΟΚ είναι ο πιθανότερος «μνηστήρας» του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένων των φιλολαϊκών μέτρων που υποστήριξε παρά τις επιταγές της τρόικας, όσο συγκυβερνούσε με τη ΝΔ.
Αυτό, όμως, σημειώνει το περιοδικό, ίσχυε πριν την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου και την ίδρυση του νέου του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών».
Εάν ο Παπανδρέου αποσπάσει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ, οι πιθανότητες του Βενιζέλου να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεθωριάζουν.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζει ο αρθογράφος, τα μηνύματα από το Βερολίνο γίνονται ολοένα πιο ηχηρά: η Ελλάδα πρέπει να μείνει καταρχήν στο ευρώ, αλλά οι αξιώσεις του Τσίπρας για διαγραφή του χρέους και αλόγιστες δαπάνες είναι μη αποδεκτές.
Η απειλή του Grexit, η οποία είχε εξαλειφθεί στη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαμαρά, έχει επανέλθει στο προσκήνιο.
Οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, υποδεικνύουν ότι οι ψηφοφόροι εμφανίζονται πεπεισμένοι για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
«Η επικρατούσα άποψη είναι ότι η Γερμανία μπλοφάρει και η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει εάν αναγκαστούμε να φύγουμε από αυτή», δήλωσε ένας υπεύθυνος δημοσκοπήσεων στον Economist. « Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει όσο πλησιάζουμε στις κάλπες», συμπλήρωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης