Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Pais: Σχέδιο 10 σημείων των ισπανών Σοσιαλιστών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

El Pais: Σχέδιο 10 σημείων των ισπανών Σοσιαλιστών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Προτείνεται, μεταξύ άλλων, η έκδοση ευρωομολόγων και η μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής του χρέους
Ένα σχέδιο δέκα σημείων για τη διευκόλυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους παρουσίασε ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος της Ισπανίας, PSOE, Pedro Sanchez, προκειμένου να δημιουργήσει ένα μέτωπο εναντίον των γερμανικών πιέσεων προς την Ελλάδα τις παραμονές των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.
Ο P. Sanchez έχει ήδη έρθει σε επαφές με άλλους ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais και σημείωσε ότι έχει ήδη σημαντική στήριξη προκειμένου να προτείνει το εν λόγω σχέδιο στις Βρυξέλλες.
Στόχος αυτού του δεκαλόγου, που παρουσιάστηκε στην έδρα του PSOE, είναι να «διαλύσει» τις απειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα για να μην κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον φόβο εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Το πρώτο μέτρο που περιλαμβάνεται στο σχέδιο των ισπανών Σοσιαλιστών είναι η έκδοση των ευρωομολόγων, που θα επηρεάσει όλα τα κράτη της Ε.Ε. και μέχρι στιγμής έχει απορριφθεί από τη Γερμανία, αλλά έχει ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το δεύτερο αφορά τη μείωση των δόσεων και των επιτοκίων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, με τον ισπανό σοσιαλιστή ηγέτη να απορρίπτει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία για παράδειγμα, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι διαφορετική, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι στην Ελλάδα το χρέος έφτασε το 170% του ΑΕΠ.
Το τρίτο αποτελείται από πολιτικά μέτρα για την επιτάχυνση της εφαρμογής του σχεδίου Juncker για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, δίνοντας προτεραιότητα σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Το τέταρτο μέτρο ζητά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σεβαστεί τον στόχο για πληθωρισμό στο 2% σε προβληματικές οικονομίες όπως η ελληνική, ενώπιον του κινδύνου αποπληθωρισμού.
Το πέμπτο μέτρο αφορά ένα σχέδιο εκβιομηχάνισης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα και το έκτο, να προωθηθεί μια πραγματική πολιτική του ευρώ, στο οποίο οι υπεύθυνοι λογοδοτούν για τη διαχείρισή τους.
Παράλληλα, ζητά να ελαφρυνθεί η πίεση για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, κάνοντας πιο ευέλικτη την αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος συμμόρφωσης με τους στόχους, κάτι που όπως σημείωσε θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για την Ισπανία.
Τέλος, στο σχέδιο του επικεφαλής των ισπανών Σοσιαλιστών περιλαμβάνεται ένα αποτελεσματικό σχέδιο για την απασχόληση και ένα πρόγραμμα καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού ώστε να διασωθούν περί τα 120 εκατομμύρια άνθρωποι που κινδυνεύουν από τη φτώχεια στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης