Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι γαλλικές τράπεζες Credit Agricole και Societe Generale θα συμμετάσχουν στην επιμήκυνση του ελληνικού χρέους - Τι λέει η JP Morgan

Οι γαλλικές τράπεζες Credit Agricole και Societe Generale θα συμμετάσχουν στην επιμήκυνση του ελληνικού χρέους - Τι  λέει η JP Morgan
(upd)Η Credit Agricole θα μπορούσε να συμμετάσχει στη διαδικασία επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, δηλώνει σήμερα ο CEO της γαλλικής τράπεζας, κάνοντας λόγο για μια διαδικασία άκρως ωφέλιμη για την ελληνική οικονομία.
Ωστόσο ο ίδιος παραδέχεται ότι η Credit Agricole δεν έχει ακόμη δεχθεί κανένα επίσημο αίτημα για συμμετοχή της στην επιμήκυνση του χρέους της Ελλάδας, κάτι όμως που δεν αποκλείει να συμβεί στο άμεσο μέλλον.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Credit Agricole κατέχει 850 εκατ ευρώ ελληνικού χρέους, κατά βάσει μέσω της Emporiki, που ελέγχει  πλήρως.
Η Credit Agricole είναι εύλογο να συμμετάσχει σε μια διαδικασία επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς διαθέτει ισχυρή παρουσία στη χώρα μας, μέσω της σημαντικής επένδυσης που έχει κάνει στην Ελλάδα μέσω της Emporiki bank  και η οποία ξεπερνάει σωρευτικά τα 5,5 δισ. ευρώ.
Σε ανάλογο μήκος κύματος θα κινηθεί και η Societe Generale που κατέχει τη Geniki.
Οι γαλλικές τράπεζες ουσιαστικά που έχουν παρουσία στην Ελλάδα θα συμμετάσχουν στην διαδικασία επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους.
Με τη σειρά του και ο επικεφαλής της JP Morgan Γερμανίας παροτρύνει τράπεζες και πιστωτές να συμμετάσχουν στην επιμήκυνση του ελληνικού χρέους.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στην πρώτη «πρωτοβουλία Βιέννης», η οποία επακολούθησε της κατάρρευσης της Lehman Brothers, είχαν συμμετάσχει οι UniCredit, Raiffeisen International και Societe Generale. Μάλιστα, ο CEO της Societe Generale, Frederic Oudea είχε πρόσφατα αναφέρει στη Wall Street Journal ότι η τράπεζα, η οποία κατέχει περίπου 2,4 δις. ευρώ ελληνικά ομόλογα, θα συμμετάσχει στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην Ελλάδα με οποιαδήποτε όρο. Ωστόσο, από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος της Intesa Sanpaolo, Andrea Beltratti, δήλωσε ότι αυτή η λύση δεν είναι και η καλύτερη. Η Intesa SanPaolo κατέχει περίπου 300 εκατ. ευρώ ελληνικά ομόλογα.
«Εάν οι όροι της ανταλλαγής είναι ελκυστικοί, τότε μπορεί η διαδικασία να επιτύχει», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της BNP Paribas Investment Partners, Joost Van Leenders.
Όπως έχει ήδη αναφέρει το www.bankingnews.gr πρόταση που δε θα επιδέχεται άρνησης, βλέπει την εφαρμογή του σχεδίου της Βιέννης στην Ελλάδα, ο αναλυτής της Natixis, Axel Botte, θεωρώντας ότι η ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων της Ελλάδας με νέα μεγαλύτερης διάρκειας είναι μία σύνθετη διαδικασία η οποία όμως δύσκολα μπορεί να διασφαλίσει και τα συμφέροντα των πιστωτών και να θέσει σε βιώσιμη τροχιά το χρέος της χώρας.
Ο αναλυτής της Greylock Capital Management, Hans Humes, βλέπει να ασκείται σημαντική πολιτική πίεση ώστε να έλθει εις πέρας η διαδικασία, αλλά ο αναλυτής της Merrill Lynch Global Wealth Management, Johannes Jooste, βλέπει αναβολή των πιθανοτήτων να συμβεί ένα «πιστωτικό γεγονός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης