Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Το στοίχημα του Σαμαρά απέτυχε - Οι πλούσιοι αποχωρούν από την Ελλάδα!

Economist: Το στοίχημα του Σαμαρά απέτυχε - Οι πλούσιοι αποχωρούν από την Ελλάδα!
«Η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα ενδέχεται να μετατραπεί σε ακόμη μία μακρά κρίση»
«Το στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά απέτυχε»
Με τον παραπάνω τίτλο σχολιάζει ο Economist την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 25 Ιανουαρίου.
Κάνοντας λόγο για μία φορτισμένη προεκλογική εκστρατεία, το βρετανικό περιοδικό πραγματοποιεί μία ανασκόπηση της αποτυχημένης προεδρικής εκλογής, σημειώνοντας πως ο Στ. Δήμας απέτυχε να διατηρήσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
Παράλληλα, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Economist σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί την αναδιαπραγμάτευση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.
«Αν και πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απειλεί με μονομερή παύση πληρωμών, εντούτοις επιμένει στη διεκδίκηση μίας γενναίας διαγραφής του χρέους. Βέβαια, οι πιστωτές της Ελλάδας αντιτίθενται στα σχέδια του Τσίπρα, ο οποίος απειλεί με τερματισμό των μεταρρυθμίσεων και χρήση του μαξιλαριού των 11 δισ. ευρώ, με στόχο τη μείωση της φορολογίας» υπογραμμίζει το περιοδικό.
Βέβαια, αρκετές «φωνές» εντός της Ελλάδας αμφισβητούν τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ.
«Πως γίνεται η Ελλάδα να ορίσει τους όρους, όταν η τρόικα ελέγχει την κατάσταση;» διερωτάται ο Λευτέρης Μανιατάκης, πρώην στέλεχος της ΔΕΗ.
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κάθε κυβέρνηση στην αρχή αντιστεκόταν στις αξιώσεις της τρόικα και μετά… υπέκυπτε» συμπληρώνει.
Όπως περιγράφει ο Economist, ο Σαμαράς ευελπιστεί να αντιστρέψει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Ως όπλα, συνεχίζει, μπορεί να χρησιμοποιήσει την ανάπτυξη, η οποία το 2014 θα αγγίξει το +0,6% - +0,8% χάρη στον τουρισμό, τις εξαγωγές και τα έργα υποδομής.
Παράλληλα, ο Economist διαμηνύει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να εκθέσει τους κινδύνους που απορρέουν από μία ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να φοβίσει τους Έλληνες ψηφοφόρους.
Άλλωστε, οι Έλληνες εφοπλιστές ανησυχούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους πλήξει μέσω της αύξησης της φορολογίας.
Μάλιστα, καταγγέλλει πως ήδη ορισμένοι εξ αυτών αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις εγχώριες τράπεζες, φοβούμενοι ένα bail-in, παρόμοιου της Κύπρου.
Πάντως, ο Economist διατείνει πως ακόμη και εάν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα καταφέρει να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
«Τουλάχιστον τέσσερα μικρότερα κόμματα αναμένεται να εισέλθουν στη Βουλή, αλλά μόνο το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι μοιάζουν με πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους» αναφέρει το περιοδικό.





«Το 2012, οι εκλογές του Μαΐου έφεραν και μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση ένα μήνα μετά. Αυτή τη φορά, η προθεσμία είναι αρκετά αυστηρή: η δίμηνη παράταση του μνημονίου λήγει το Φεβρουάριο, γεγονός που καθιστά αναγκαία την άμεση συγκρότηση κυβέρνησης» σημειώνει ο Economist, καταλήγοντας σε ανησυχητικό τόνο πως «η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα ενδέχεται να μετατραπεί σε ακόμη μία μακρά κρίση».


Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης