Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

NYT: Το ελληνικό χρέος, το βασικό ζήτημα που θα αντιμετωπίσει ο Α. Τσίπρας

NYT: Το ελληνικό χρέος, το βασικό ζήτημα που θα αντιμετωπίσει ο Α. Τσίπρας
Δεν είναι πολλές οι επιλογές του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα
Το ελληνικό χρέος είναι ίσως το μεγαλύτερο και πιο ακανθώδες ζήτημα με το οποίο θα κληθεί να καταπιαστεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση που αναλάβει την διακυβέρνηση της Ελλάδας, σημειώνεται σε άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας «The New York Times».
Έχοντας ως… σημαία εδώ και πολλούς μήνες ένα ισχυρό πρόγραμμα ενάντια στη λιτότητα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί πιέσεις, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, να διασφαλίσει καλύτερους όρους από τους πιστωτές της Ελλάδας για να περικόψει το χρέος της χώρας που αντιστοιχεί στο 177% του ΑΕΠ, το δεύτερο μεγαλύτερο μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών παγκοσμίως, μετά αυτό της Ιαπωνίας.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι New York Times, ο κ. Τσίπρας δεν έχει πολλές εναλλακτικές.
Το 2015, σύμφωνα με τη Nomura, η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 22,3 δισ. ευρώ σε κεφάλαια και τόκους για διάφορα δάνεια, ένα ποσό που είναι ελαφρά υψηλότερο από αυτό που δαπάνησε για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Είναι επίσης αλήθεια, σημειώνεται στο άρθρο, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί σκληρή γραμμή από την αρχή της κρίσης επιμένοντας να πληρώνονται στην ώρα τους και στο ακέραιο τα ομόλογα που κατέχει και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι τώρα ο πρόεδρος της, Mario Draghi, έχει αλλάξει ρητορική.
Όπως σημειώνουν οι New York Times, αν και θα ήταν δημοφιλές ένα βήμα μη πληρωμής των ομολογιούχων, που ισοδυναμεί με στάση πληρωμών, αυτό εγκυμονεί κινδύνους, όπως αγωγές, καθώς τα ομόλογα που αγοράστηκαν το 2010 και το 2011 υπόκεινται στο διεθνές δίκαιο και όχι στο ελληνικό.
Οι ομολογιούχοι προτιμούν τα ομόλογα που διασφαλίζονται από το διεθνές δίκαιο και όχι το εθνικό, καθώς είναι ευκολότερο να ασκήσουν διώξεις αν τα κράτη προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση ή στάση πληρωμών.
Ως αποτέλεσμα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει λίγο ή πολύ το ίδιο, αν αναδειχθεί νικητής των εκλογών τον Ιανουάριο, δηλαδή θα συνεχίσει να αποπληρώνει το χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης