Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Χείρα βοηθείας» στη Ρωσία προσφέρει η Κίνα

«Χείρα βοηθείας» στη Ρωσία προσφέρει η Κίνα
Την εκτίμηση ότι η Μόσχα μπορεί να αντεπεξέλθει στα προβλήματα έκανε ο κινέζος ΥΠΕΞ, Wang Yi
Την προθυμία της Κίνας να προσφέρει «χείρα βοηθείας» στη Ρωσία, αν χρειαστεί, σημείωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Wang Yi, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Μόσχα έχει την ικανότητα να αντεπεξέλθει τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα.
Σημειώνεται ότι το ρούβλι έχει διολισθήσει περί το 45% έναντι του δολαρίου το 2014, αν και ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin αρνήθηκε ότι πρόκειται για κρίση, εκτιμώντας ότι το ρωσικό νόμισμα θα ενισχυθεί ξανά.
Παράλληλα, ο κινέζος υπουργός ανέφερε ότι η Ρωσία είχε τη «σοφία» να βγει από τις δυσκολίες και πρόσθεσε ότι «αν η ρωσική πλευρά το χρειαστεί, θα παρέχουμε την απαραίτητη βοήθεια στο μέτρο των δυνατοτήτων μας» και ανέφερε τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Εν τω μεταξύ, το σαββατοκύριακο και ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας πρότεινε τη χρησιμοποίηση περισσότερο του κινεζικού νομίσματος με το εμπόριο με τη Ρωσία λόγω του αδύναμου ρουβλίου, ώστε να διασφαλιστεί ασφαλές και αξιόπιστο εμπόριο.
Η Κίνα και η Ρωσία, σημειωτέον, έχουν στενούς διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.
Ωστόσο, η Κίνα έχει κρατήσει αποστάσεις από την κρίση σχετικά με την Ουκρανία, αποφεύγοντας να λάβει το μέρος κάποιας πλευράς και απευθύνοντας έκκληση για συνομιλίες προκειμένου να λυθεί το ζήτημα.
Οι εξαγωγές της Κίνας στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 10,5% και οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 2,9% τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2014 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2013, με τη συνολική αξία τους να ανέρχεται σε 70,78 δισ. δολάρια.
Παράλληλα, η αρχή ξένου συναλλάγματος της Κίνας ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι παρακολουθεί πολύ στενά τη διολίσθηση του ρουβλίου, ωστόσο δεν έχει καταγραφεί σημαντική επίπτωσης στις διασυνοριακές εισροές κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης