Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Διατηρεί χωρίς αλλαγές τη νομισματική πολιτική της η BoJ

Ιαπωνία: Διατηρεί χωρίς αλλαγές τη νομισματική πολιτική της η BoJ
Στόχος να μπει τέλος τον κύκλο αποπληθωρισμού που ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες
Αμετάβλητη αποφάσισε να διατηρήσει την επιθετική νομισματική πολιτική της η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) κατά τη διάρκεια της μηνιαίας συνεδρίασής της, που τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2013, με στόχο να μπει τέλος στον αποπληθωριστικό κύκλο που ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες.
Οκτώ από τα εννέα μέλη του συμβουλίου της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας ενέκριναν τη συνέχιση διεύρυνσης της νομισματικής βάσης σε περίπου 80 δισ. γεν (547,023 δισ. ευρώ ή 672,035 δισ. δολ.) τον χρόνο, προκειμένου το 2015 να επιτύχει σταθερό ετήσιο πληθωρισμό πέριξ του 2%.
Η συνεδρίαση αυτή ήταν η πρώτη μετά την εκλογική νίκη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας υπερασπίστηκε το πρόγραμμα «Abenomics», που υποστηρίζει αυτό τον τύπο ελαστικότητας για την αναζωογόνηση της ιαπωνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της BoJ, η ιαπωνική οικονομία «συνεχίζει να αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό», ενώ οι αρνητικές συνέπειες, όπως η πτώση της ζήτησης, που προκλήθηκε από την αύξηση του ΦΠΑ τον περασμένο Απρίλιο, «σε γενικές γραμμές έχουν μειωθεί».
Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας σημείωσε ότι η ιδιωτική κατανάλωση έχει επιδείξει ανθεκτικότητα και ότι η πτώση στις επενδύσεις στον τομέα ακινήτων από την αύξηση του ΦΠΑ «φαίνεται να έχει σημειώσει πάτο».
Η αύξηση του φόρου επί της κατανάλωσης (από το 5% στο 8% τον Απρίλιο) επηρέασε περισσότερο του αναμενόμενου την εσωτερική ζήτηση, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ιαπωνικής οικονομίας και οδήγησε τη χώρα σε τεχνική ύφεση.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Τράπεζα της Ιαπωνίας επέμεινε ότι η αύξηση των τιμών αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στο 1% σε ετήσια βάση και εκτιμά ότι η προθεσμία που έχει δοθεί για την επίτευξη του στόχου 2% για το 2015 είναι η κατάλληλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης