Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αξιοποιήσουν τα TLTROs της ΕΚΤ

Fitch: Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αξιοποιήσουν τα TLTROs της ΕΚΤ
Η μεταβλητότητα επιμένει υπό το φως των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και την αδύναμη οικονομία
Ευάλωτη παραμένει η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών λόγω των αυξημένων προβληματικών δανείων, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch, ο οποίος ωστόσο εκτιμά ότι ο κλάδος μπορεί να αξιοποιήσει τα TLTROs της ΕΚΤ για να βελτιώσει την κερδοφορία του.
Στην 16σέλιδη ανάλυση του με τίτλο "2015 Outlook: Southern European Banks" (Προοπτικές 2015: Τράπεζες της Νότιας Ευρώπης), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Fitch επισημαίνει ότι οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες διαθέτουν σταθερό outlook, το οποίο αντανακλά τους περιορισμένους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν, καθώς η οικονομία ανακάμπτει.
Ωστόσο, η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει αδύναμη μετά από μια περίοδο ύφεσης έξι ετών, ενώ εξακολουθούν να λειτουργούν εν μέσω πολύ δύσκολων οικονομικών συνθηκών.
Το 2015 η Fitch αναμένει μια μέτρια βελτίωση στην δημιουργία εσωτερικών κεφαλαίων, η οποία θα υποστηρίζεται από το χαμηλότερο κόστος λιανικής χρηματοδότησης, τη μείωση του ρυθμού σχηματισμού προβληματικών δανείων και τις συνέργειες.
Παρ 'όλα αυτά, τα επίπεδα κεφαλαίου των τραπεζών παραμένουν ευάλωτα σε σχέση με τα προβληματικά δάνεια
Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου βρίσκεται υπό πίεση, η οποία όμως επιβραδύνεται.
Θα συνεχιστεί, όμως, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2015.
Μία από τις κύριες προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες είναι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης.
Αυτή η διαδικασία μπορεί να υποστηριχθεί από την αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων και τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη διαχείριση των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων.
Η διαδικασία αναδιάρθρωσης στην οποία ο τομέας προώθησε, συμπεριλαμβανομένων και των ανακεφαλαιοποιήσεων, σε συνδυασμό με ένα βαθμό οικονομικής σταθεροποίησης επέτρεψε κάποια αύξηση των καταθέσεων, ιδιαίτερα από το Μάρτιο του 2014.
Τα στοιχεία αυτά, επομένως, μπορούν να εξηγήσουν τη μειωμένη εξάρτηση από την κεντρική τράπεζα (από τα 73 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013 στα 44 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου 2014).
Η Fitch, μάλιστα, αναμένει αύξηση των καταθέσεων, καθώς η εμπιστοσύνη μετά τα stress test έχει αυξηθεί.
Πάντως, η μεταβλητότητα επιμένει, ειδικά υπό το φως των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και την αδύναμη οικονομία.
Παρά το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη της αγοράς βελτιώθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2014, η Fitch αναμένει οι όγκοι των πιστώσεων να παραμείνουν υποτονικοί.
Ωστόσο, παρά το αδύναμο outlook για τους όγκους των δανείων, η Fitch αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αξιοποιήσουν τα TLTROs ώστε να υποστηρίξουν την κερδοφορία τους.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης