Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weidmann: Επιμένει κατά της αγοράς κρατικών ομολόγων – Μικρός ο κίνδυνος αποπληθωρισμού

Weidmann: Επιμένει κατά της αγοράς κρατικών ομολόγων – Μικρός ο κίνδυνος αποπληθωρισμού
Αρνείται ότι υπάρχει αντιπαράθεση με τον διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi
Δεν είναι η στιγμή για να υιοθετηθεί ένα πρόγραμμα ποσοτικής επέκτασης (QE), που θα συμπεριλαμβάνει και την αγορά μεγάλων ποσοτήτων κρατικού χρέους, σύμφωνα με τον διοικητή της Bundesbank, Jens Weidmann.
Παράλληλα, σημειώνει ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ είναι μικρός, ενώ αρνείται ότι υπάρχει αντιπαράθεση με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας σημείωσε ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να διαμορφωθεί κάτω από το 0% τους επόμενους μήνες, όμως αυτό σημείωσε δεν αποτελεί αποπληθωρισμό.
Σημείωσε ακόμη ότι «την παρούσα στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για την εφαρμογή ενός ευρέος προγράμματος ποσοτικής επέκτασης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θεωρεί ότι ένα ποσοστό πληθωρισμού κάτω από το 0% για κάποιους μήνες δεν αποτελεί αποπληθωρισμό.
Αποπληθωρισμός υπάρχει όταν δημιουργείται ένα πτωτικό σπιράλ αρνητικού πληθωρισμού, μείωσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και πτώση των μισθών, υπογράμμισε ο J. Weidmann και σημείωσε ότι αυτός ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι μικρός.
Υπενθύμισε παράλληλα ότι η Bundesbank προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στη Γερμανία, εκτιμώντας πλέον ότι η Γερμανία θα αναπτυχθεί κατά 1,4% το 2014, κατά 1% το 2015 και 1,6% το 2016.
«Η αδυναμία που καταγράφεται στη Γερμανία έχει συμβάλει στην πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων και για τη ζώνη του ευρώ», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες εκτιμούν ότι η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί το 2014 κατά 0,8%, κατά 1% το 2015 και 1,5% το 2016.
Στις προβλέψεις δεν περιλαμβάνεται η κάθετη πτώση της τιμής του πετρελαίου από τα μέσα του Νοεμβρίου, που θα πιέσει περαιτέρω πτωτικά τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, οι προβλέψει για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν προς τα κάτω.
«Το ποσοστό του πληθωρισμού θα μπορούσε να υποχωρήσει υπό του μηδενός τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο Weidmann, συμπληρώνοντας ότι το ποσοστό του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε στο 0,3% τον Νοέμβριο και επισημαίνοντας ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση της ζώνης του ευρώ παρουσιάζει «δίχως αμφιβολία μια αξιοσημείωτη πρόκληση για τη νομισματική πολιτική».

Δεν θα κάνει θαύματα η εφαρμογή ενός προγράμματος QE

Ο διοικητής της Bundesbank σημείωσε ακόμη ότι μια ποσοτική επέκταση στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό, ωστόσο τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να αναμένονται θαύματα».
Πρόσθεσε δε, ότι θεωρεί πως δεν είναι μια λογική στρατηγική νομισματικής πολιτικής, τονίζοντας ότι θεωρεί πιο καθοριστική για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μια μορφή ισορροπίας και όχι όγκου.
Τέλος, ο J. Weidmann υπενθύμισε τις παρενέργειες και τους κινδύνους της ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή της αγοράς κρατικού χρέους, ενώ αρνήθηκε ότι υπάρχει αντιπαράθεση με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μ. Draghi, όπως θεωρούν τα μέσα ενημέρωσης.
Η Bundesbank και η ΕΚΤ είναι «πιο κοντά στην πραγματικότητα σε πολλά περισσότερα σημεία απ' ό,τι γίνεται αντιληπτό στην κοινή γνώμη», δήλωσε ο Weidmann.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης