Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι εκτιμούν 18 διεθνείς επενδυτικοί οίκοι για Ελλάδα, ΠτΔ, εκλογές και άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ

Τι εκτιμούν 18 διεθνείς επενδυτικοί οίκοι για Ελλάδα, ΠτΔ, εκλογές και άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ
Η πλειονότητα των επενδυτών εκτιμά ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα έχει πλέον περισσότερες πιθανότητες να επαληθευτεί
Καταιγισμός εκθέσεων και αναλύσεων υπάρχει τα τελευταία 24ωρα με αφορμή τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με τους περισσότερους αναλυτές να συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ξεκινά μια περίοδος έντονης πολιτικής αστάθειας στη χώρα μας.
Μέσα σε δύο μόλις 24ωρα, 18 διεθνείς επενδυτικοί οίκοι δημοσιοποίησαν τις αναλύσεις τους, εκτιμώντας ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα έχει πλέον περισσότερες πιθανότητες να επαληθευτεί, μετά και την επίσπευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μάλιστα, όπως εκτιμούν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις περισσότερες πιθανότητες να αναδειχθεί κυβέρνηση, με τις αγορές πλέον να ανησυχούν για τη σχέση Ελλάδος – πιστωτών της.

Αναλυτικά:

HSBC: Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί με την Τρόικα

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει αργά ή γρήγορα να εξηγήσει στον ελληνικό λαό πως σκοπεύει να διαπραγματευτεί με την τρόικα, αναφέρει μεταξύ άλλων η HSBC στην τελευταία ανάλυση της για την Ελλάδα, η οποία επισημαίνει ότι ο κίνδυνος για την Ελλάδα έχει επιστρέψει.
Σύμφωνα με την 5σέλιδη ανάλυση της υπό τον τίτλο "Greece: Presidential elections brought forward" (Ελλάδα: Επίσπευση προεδρικών εκλογών), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η HSBC σχολιάζει ότι ο πολιτικός κίνδυνος έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, με αφορμή την επικείμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι αγορές εστιάζουν στην ημερομηνία της 29ης Δεκεμβρίου περιμένοντας να δουν εάν θα βρεθούν οι 180 βουλευτές για την ανάδειξη του ΠτΔ από την παρούσα Βουλή, ή αν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητούσε επίμονα εκλογές, όμως πλέον το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ ασφυκτικό.
Θα πρέπει να αφήσουν το "πίσω κάθισμα της διακυβέρνησης" και να εξηγήσουν στους Έλληνες πώς σκοπεύουν να διαπραγματευτούν με την Τρόικα.
Μετά την τεχνική επέκταση έρχεται να τελειώσει τον Μάρτιο στο 2015ο
Σύμφωνα με την HSBC η αβεβαιότητα αναμένεται να συνεχιστεί στη χώρα, κάτι που ήδη αντανακλάται στην απότομη αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.
Η αβεβαιότητα αυτή μπορεί να συνεχιστεί εάν η ελληνική Βουλή αποτύχει να εκλέξει πρόεδρο.
Ωστόσο η HSBC δεν βλέπει άμεσο κίνδυνο αθέτησης των υποχρεώσεων, λαμβάνοντας έτσι υπόψη την ανθεκτικότητα που έχει δείξει και στο παρελθόν η Ελλάδα.
Παρ 'όλα αυτά, η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στις προεδρικές εκλογές και, ενδεχομένως, στις γενικές εκλογές που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την εφαρμογή του προγράμματος και, επομένως, να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την οικονομία.
Η κυβέρνηση μπορεί να σταματήσει την είσπραξη των φόρων, προσθέτοντας νέο βάρος στα δημόσια οικονομικά και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ η αβεβαιότητα θα μπορούσε να παρεμποδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδύσεων.

Commerzbank: Η αβεβαιότητα στην Ελλάδα θα συνεχιστεί - Δεν υπάρχει θετικός καταλύτης

Να συνεχιστούν η μεταβλητότητα και οι αναταράξεις στις αγορές για την Ελλάδα αναμένει η Commerzbank στη σημερινή της ανάλυση, καθώς απουσιάζει κάποιος ισχυρός καταλύτης που θα μπορούσε να αλλάξει το αρνητικό κλίμα για τη χώρα.
Σύμφωνα με τη σημερινή 5σέλιδη ανάλυση υπό τον τίτλο "Greek spill-overs" (Ελληνικές ανησυχίες), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr η Commerzbank επισημαίνει ότι οι αγορές θορυβήθηκαν χτες από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυξάνοντας σημαντικά τον πολιτικό κίνδυνο.
Οι αγορές πλέον είναι πολύ λιγότερο αισιόδοξες για τον πολιτικό κίνδυνο στην Ελλάδα, καθώς ακόμη και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δείχνουν να υπολογίζουν τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών στη χώρα.
Ήδη αυτό φάνηκε στο επιθετικό sell-off που υπήρξε χτες στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, με τα ομόλογα να υποχωρούν σημαντικά και το ελληνικό χρηματιστήριο να καταρρέει.
Η γερμανική τράπεζα δεν βλέπει άμεσα κάποιον καταλύτη που να μπορεί να αλλάξει την τάση για την Ελλάδα, ενώ ακόμη και η φημολογία για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το QE, δείχνει πλέον να περιπλέκεται.
Επίσης, χτες η καμπύλη των αποδόσεων των βραχυπρόθεσμων ομολόγων αντιστράφηκε σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα.
Αυτή η τροπή είναι χαρακτηριστικό δείγμα υψηλής πίεσης της χώρας που αφορά.
Επίσης, η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων δείχνει ότι οι επενδυτές φοβούνται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, στέλνοντας μάλιστα την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 7,7%.

IHS Global Insight: Μαζική φυγή των ξένων από το ΧΑ, μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο

Αύξηση της μεταβλητότητας στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά τους επόμενους μήνες προβλέπει η IHS Global Insight, λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.
"Είναι πολύ πιθανό να γίνουμε μάρτυρες αυξημένης αστάθειας στο ελληνικό χρηματιστήριο, κατά τους προσεχείς μήνες", εκτιμά ο Diego Iscaro, κορυφαίος αναλυτής της IHS Global Insight.
Όπως εξηγεί, οι επενδυτές πιθανότατα θα γυρίσουν την πλάτη στα ελληνικά assets μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση.
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αναμένεται να οδηγήσουν σε στάση αναμονής την ΕΚΤ, σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, εκτιμούν από την πλευρά τους οι αναλυτές της RBC Capital Markets.
Ειδικότερα, σημειώνουν ότι η αβεβαιότητα αναφορικά με την πολιτική δέσμευση της Ελλάδας προς τους δανειστές για το πρόγραμμα διάσωσης, είναι πιθανό να καθυστερήσει προσωρινά το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ».
«Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΚΤ μπορεί να επιλέξει να τηρήσει στάση αναμονής μέχρι να γίνουν οι εκλογές στην Ελλάδα και μετά να αποφασίσει για τη λήψη περαιτέρω μέτρων».
Σημειώνεται ότι όπως δεσμεύθηκε εκ νέου ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, δρομολογούνται οι απαραίτητες τεχνικές διαδικασίες για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, αν χρειαστεί, γεγονός που καλλιεργεί αυξημένες προσδοκίες για πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE), από την ΕΚΤ, εντός των πρώτων μηνών του 2015.
Ωστόσο σύμφωνα με τη RBC Capital Markets η πολτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα μπορεί να σταθεί ικανοί να καθυστερήσει η λήψη μέτρων και κατ’ επέκταση το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

RBC Capital Markets: Στάση αναμονής στην ΕΚΤ λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην Ελλάδα

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα προκαλούν στάση αναμονής στην ΕΚΤ για την ενεργοποίηση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), σύμφωνα με τους αναλυτές της RBC Capital Markets.
Ειδικότερα οι αναλυτές σημειώνουν ότι η αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική δέσμευση της Ελλάδας προς τους δανειστές για το πρόγραμμα διάσωσης, είναι πιθανό να καθυστερήσει προσωρινά το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ».
«Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΚΤ μπορεί να επιλέξει να περιμένει να γίνουν οι εκλογές στην Ελλάδα και μετά να αποφασίσει για τη λήψη περαιτέρω μέτρων».
Σημειώνεται ότι όπως δεσμεύθηκε εκ νέου ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, δρομολογούνται οι απαραίτητες τεχνικές διαδικασίες για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, αν χρειαστεί, γεγονός που καλλιεργεί αυξημένες προσδοκίες για πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE), από την ΕΚΤ, εντός των πρώτων μηνών του 2015.
Ωστόσο σύμφωνα με τη RBC Capital Markets η πολτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα μπορεί να σταθεί ικανοί να καθυστερήσει η λήψη μέτρων και κατ’ επέκταση το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Sunrise Brokers: Κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, μετά την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων

Για αναζωπύρωση του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας προειδοποιεί η βρετανική Sunrise Brokers, σχολιάζοντας την ανησυχητική εξέλιξη της αντιστροφής της καμπύλης των αποδόσεων που σημειώθηκε την Τρίτη, στη σκιά των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
"Η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων δεν είναι θετικό σημάδι", σχολιάζει ο Gianluca Ziglio, διευθυντικό στέλεχος της Sunrise Brokers, κάνοντας λόγο για μια εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη.
Όπως προειδοποιεί ο Gianluca Ziglio, συνήθως η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των ομολόγων σηματοδοτεί αύξηση του κινδύνου χρεοκοπίας για μια χώρα.
Η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των βραχυπρόθεσμων ομολόγων σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα ομόλογα συνιστά μια επικίνδυνη τροπή.
Αυτή η τροπή είναι χαρακτηριστικό δείγμα υψηλής πίεσης της χώρας που αφορά.
Η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων αποδεικνύει περίτρανα ότι οι επενδυτές φοβούνται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων.

Berenberg Βank: Η εκλογή ΠτΔ φέρνει προβλήματα - Έρχονται εκλογές και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Πρόωρες εκλογές και νίκη του ΣΥΡΙΖA διαβλέπει η Berenberg Bank, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για την ταραχώδη κατάσταση στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, σε σύντομο σημείωμά της, η γερμανική επενδυτική τράπεζα υπογραμμίζει πως η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θέτει… μεγάλα προβλήματα στην Ελλάδα.
Μάλιστα, προειδοποιεί πως αυτά τα προβλήματα ενδέχεται να ταράξουν και την ίδια την Ευρωζώνη.
«Εάν η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποτύχει, τότε η Ελλάδα θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές» υπογραμμίζει η Berenberg Bank.
Μάλιστα, εκτιμά πως εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε εκλογές, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο μεγάλος νικητής, αναλαμβάνοντας τα ηνία της χώρας.
Ας σημειωθεί πως τις απόψεις της γερμανικής τράπεζας συμμερίζεται μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού και αμερικανικού Τύπου, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο αστάθειας τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και σε επίπεδο οικονομίας.

NBG Sec: Mια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ζητήσει παράταση μνημονίου έως τον Ιούνιο του 2015

Διατήρηση της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου του 2015 προβλέπει η NBG Securities, σχολιάζοντας τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως τονίζει σε νέα έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Presidential elections in December, Greek program extension for 2 months", η πολιτική αβεβαιότητα θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου 2015.
Ωστόσο υπάρχει και ένα ακόμη σενάριο περί διατήρησης της αβεβαιότητας μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2015, το οποίο όμως, όπως ξεκαθαρίζει η χρηματιστηριακή, δεν το θεωρεί πιθανό.
Εάν η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε η Ελλάδα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.
Πιο πιθανές ημερομηνίες για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι η 25η Ιανουαρίου ή η 1η Φεβρουαρίου.
Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της οικονομίας, η Ελλάδα είναι εκείνη που θα αποφασίσει για την επόμενη μέρα.
Η παράταση του μνημονίου, κατά δύο μήνες, περιλαμβάνει, βραχυπρόθεσμους κινδύνους, προειδοποιεί η χρηματιστηριακή.

Οι κίνδυνοι
Εάν γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, τότε η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, στις αρχές ή στα μέσα Φεβρουαρίου του 2015 θα πρέπει ταχύτατα να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Εάν σχηματιστεί κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει αυτή να ζητήσει πρόσθετη παράταση του μνημονίου έως τον Ιούνιο του 2015.
Είναι πολύ πιθανό σε μια τέτοια περίπτωση η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να παραμείνει πολύ ασταθής μέχρι τότε.
Όπως προσθέτει η NBG, τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται ταχύτατα, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον κλάδο του τουρισμού.
Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η τάση αυτή θα διατηρηθεί και το 2015.
Δύο ζητήματα που απασχολούν την Euroxx είναι η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Η χρηματιστηριακή δηλώνει πως παραμένει αγοραστής στην ελληνική αγορά μέχρι το τέλος του έτους, προτιμώντας μετοχές όπως η Ελλάκτωρ, ο ΟΤΕ, ο Fourlis.

Citigroup: Κίνδυνος εκλογών στην Ελλάδα - Απίθανο να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους η κυβέρνηση

Για τον κίνδυνο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα προειδοποιεί ανοιχτά πλέον η Citigroup, αποτιμώντας τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως τονίζει σε ειδική ανάλυσή της η αμερικανική τράπεζα, η ελληνική κυβέρνηση είναι απίθανο να κατορθώσει να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους που χρειάζεται για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τη Citigroup, παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο το αν η κυβέρνηση κατορθώσει να διασφαλίσει τις 180 ψήφους.

Euroxx: Κίνδυνος πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα είτε στις 25/1 είτε την 1/2

Aιφνίδια χαρακτηρίζει με τη σειρά της και η Euroxx τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως σχολιάζει η χρηματιστηριακή, η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής συνιστά μια απόπειρα να μπει φρένο στην πολιτική αβεβαιότητα, ώστε οι ελληνικές αρχές να επικεντρωθούν από εκεί και πέρα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την επόμενη μέρα της Ελλάδας.
Όπως σχολιάζει η Euroxx, εάν η ελληνική Βουλή αποτύχει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί μοιραία σε πρόωρες εκλογές.
Πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής προώρων εκλογών είναι η 25η Ιανουαρίου ή 1η Φεβρουαρίου.

JP Morgan: Δεν είναι βέβαιο τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν ανέβει στην εξουσία - Χάσμα με την Ευρωζώνη

Η απόφαση του Eurogroup για δίμηνη παράταση του μνημονίου αποδεικνύει τη σκληρή στάση των δανειστών έναντι της Αθήνας, εκτιμά η JP Morgan, σε σημερινή έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Eurogroup: fiscal hair shirt stays on, extension of Greek bailout and early Greek presidential elections".
Όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, η σκληρή αυτή στάση της τρόικας απέναντι στην Ελλάδα έχει να κάνει με τις αξιώσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να μην υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2015.
Όπως προσθέτει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η πέμπτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύεται εξαιρετικά σκληρή, καθώς παραμένουν οι διαφωνίες για το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού της Ελλάδας για το 2015.
Το Eurogroup, ωστόσο, τάσσεται υπέρ της χορήγησης προς την Ελλάδα μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης.
Μετά την απόφαση του Eurogroup για τη δίμηνη παράταση του μνημονίου, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την επίσπευση της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τη JP Morgan, το κίνητρο που κρύβεται πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την προεδρική εκλογή είναι το εξής: Να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, στη σκιά των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα και ενόψει των σχεδιασμών για την επόμενη μέρα.
Όπως προσθέτει η αμερικανική τράπεζα, δεν είναι ξεκάθαρο πως θα υπάρξει εκλογικό πλεονέκτημα στην κυβέρνηση από την απόφασή της για επίσπευση της διαδικασίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αριθμητικά, συνεχίζει η JP Morgan, είναι πιθανό η ελληνική κυβέρνηση να επιτύχει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ότι αυτό θα συμβεί.
Εάν προκύψουν πρόωρες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί νικητής, όμως δεν είναι ξεκάθαρο πως θα κατορθώσει να κυβερνήσει, χωρίς να υπάρξει κυβέρνηση συνασπισμού.
Κανείς δεν ξέρει επίσης τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ανέλθει στην εξουσία, προσθέτει η αμερικανική τράπεζα.
Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνει, συμπληρώνει η αμερικανική τράπεζα, ακόμη κι αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαλαρώσει τις θέσεις του.
"Το χάσμα είναι τεράστιο μεταξύ όσων θέλει να κάνει ο Τσίπρας και μεταξύ όσων επιθυμεί η υπόλοιπη Ευρωζώνη".

BofA/Merrill Lynch: Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα περιπλέκουν το QE της ΕΚΤ

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα περιπλέκουν την αποσαφήνιση του πλαισίου για την έναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch.
Στην σημερινή 4σέλιδη ανάλυση της με τίτλο "Greek elections and sovereign QE: No impact on our call" (Ελληνικές εκλογές και QE: Καμία επίπτωση στις εκτιμήσεις), η Bank of America Merrill Lynch, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα πρόκειται περιπλέξει το πλαίσιο μέσα στο οποίο η ΕΚΤ θα εφαρμόσει το πρόγραμμα QE.
Ωστόσο, η αμερικανική τράπεζα δε μεταβάλλει τις εκτιμήσεις της για την πιθανή ανακοίνωση του QE από την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται είτε στις 22 Ιανουαρίου 2015, είτε στις 5 Μαρτίου 2015.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της Ελλάδος, η ανακοίνωση του QE από την ΕΚΤ είναι αναπόφευκτη.

Πρόωρες προεδρικές εκλογές στην Ελλάδα
Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι οι εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθούν το Δεκέμβριο αντί για το Φεβρουάριο.
Η εκλογή θα διεξαχθεί σε τρεις γύρους, στις 17, στις 23 και στις 29 Δεκεμβρίου.
Πιθανή αποτυχία στην εκλογή του προέδρου θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου (18 ή 25) ή την 1η Φεβρουαρίου, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πιθανή νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κοιτάζοντας μπροστά
Η κίνηση της κυβέρνησης για την επίσπευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας έρχεται μετά την απόφαση του Eurogroup για παράταση του προγράμματος προσαρμογής για τουλάχιστον δύο μήνες.
Οι συζητήσεις της τρέχουσας αναθεώρησης και είναι ο λόγος για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, λόγω της αποτυχίας να συμφωνήσουν σχετικά με την αναθεώρηση.
Η αναθεώρηση απαιτεί πολύ αντιδημοφιλή μέτρα.
Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch υπάρχουν δύο πιθανά αποτελέσματα.
1) να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές
2) να μην εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας και στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές να αναδειχθεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ
Ωστόσο, με την επίσπευση των διαδικασιών, η Ελλάδα αποφεύγει τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα.

Πιθανό αποτέλεσμα
Αν η ελληνική κυβέρνηση αποφύγει τις πρόωρες εθνικές εκλογές, θα ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής και θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την επίσημη ελάφρυνση του χρέους.
Εάν έχουμε πρόωρες εκλογές, η Ελλάδα θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιμετωπίσει μια περίοδο πολιτικής αστάθειας και ενδεχομένως πιθανής αθέτησης κάποιας πληρωμής.
Επίσης, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει πολύ χρόνο για να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα.
Εν πάση περιπτώσει, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συμφωνήσει πάνω στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται.
Εάν δεν συμφωνήσει τότε η Ελλάδα θα εισέλθει σε μια νέα περίοδο σημαντικής αβεβαιότητας και αστάθειας, με τα σενάρια κινδύνου να επιστρέφουν στο προσκήνιο.

Deutsche Bank: Στο 60% η πιθανότητα εκλογών στην Ελλάδα - Στα ύψη η πολιτική αβεβαιότητα

Για μια περίοδο σημαντικής πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα, κάνει λόγο η Deutsche Bank, σχολιάζοντας την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την ελληνική βουλή θα οδηγήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές εντός 3 - 4 εβδομάδων με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ηγείται στις δημοσκοπήσεις, σχολιάζει ο αναλυτής της γερμανικής τράπεζας, Jim Reid, όπως μεταδίδει το Business Insider.
«Υπάρχει βαθιά εκλογική αβεβαιότητα και η απουσία μία επίσημης χρηματοδοτικής στήριξης διασφαλίζει ότι θα υπάρξει μία σημαντική περίοδος αβεβαιότητας ενόψει για την Ελλάδα», τονίζει ο αναλυτής της Deutsche Bank.
Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Σαραβέλος, επίσης αναλυτής της Deutsche Bank, τοποθετεί την πιθανότητα πρόωρων εκλογών στο 60%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην ηγεσία της χώρας, ελλοχεύει μεγάλο ρίσκο για τους κατόχους ομολόγων.
Όπως τονίζει, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τους δανειστές Ελλάδας να «κουρέψουν» το ελληνικό χρέος και να ακυρώσουν το μνημόνιο.

Fitch: Πολιτική κρίση και νέα ύφεση θα προκαλέσει υποβάθμιση της Ελλάδας

Τους παράγοντες που θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση ή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας επισημαίνει στην τελευταία ανάλυση του για την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Fitch, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι έχει υπάρξει σημαντική οικονομική ανάκαμψη, όχι όμως εντυπωσιακή.
Σύμφωνα με την Fitch, δύο είναι οι παράγοντες που θα αμφισβητήσουν το επίπεδο της αξιολόγησης:
- Πολιτική κρίση
Σύμφωνα με τη Fitch οι εξελίξεις δείχνουν ότι μπορεί να προκληθεί πολιτική κρίση στη χώρα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις σχέσεις με τους πιστωτές.
Πιθανή πολιτική κρίση θα καθυστερήσει και τις δεσμεύσεις που έχει λάβει η χώρα απέναντι στους πιστωτές, ενώ το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα ενδεχομένως να ανακοπεί.
- Νέα περίοδος ύφεσης
Η οικονομία ενδεχομένως να βρεθεί εκ νέου σε περίοδο ύφεσης το 2015, εξέλιξη που θα επαναφέρει σε αυξητική τροχιά το δημόσιο χρέος και πιθανόν και το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας είναι πιθανό να προέλθει από δύο εξελίξεις:
- Ισχυρά δημοσιονομικά μεγέθη
Σε περίπτωση που η τροχιά ανάκαμψης ενισχυθεί, η εφαρμογή του προϋπολογισμού πιθανότατα να ξεπεράσει τους στόχους.
Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει βελτίωση της αξιολόγησης.
- Επιτυχημένη έξοδο από το Μνημόνιο
Η πλήρης επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα σημάνει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για τη χώρα, καθώς η χώρα θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της μέσω των αγορών.

Barclays: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να υποχωρήσει στις πιέσεις της τρόικας

Η τρόικα δεν θα δεχθεί τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα αναγκαστεί να υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών, σε περίπτωση που εκλεγεί κυβέρνηση, εκτιμά η Barclays.
Σε έκθεσή τους με τίτλο «Τα επόμενα βήματα της Ελλάδας – Παράταση του προγράμματος και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (Greece
Next steps – programme extension and presidential election), οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας αποτιμούν θετικά την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία εκτιμούν ότι θα αποτελέσει ορόσημο για την πορεία της Ελλάδας σε ορίζοντας διετίας.
Παράλληλα, σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup για δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, η Barclays εκτιμά ότι αποτελεί μια ανακοίνωση η οποία επισπεύδει τις εξελίξεις.
Η Barclays εκτιμά ότι η απόφαση του Eurogroup, σε συνδυασμό με την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, λειτουργούν υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης, παρά τις δύσκολες προοπτικές.
Η Ελλάδα θα χρειαστεί μια προληπτική γραμμή στήριξης για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον, καθώς την περίοδο 2015-2016, χρειάζεται τουλάχιστον 20 δις. ευρώ, σύμφωνα με τους αναλυτές, την οποία η κυβέρνηση Σαμαρά θα παρουσιάσει ως επιτυχία και έξοδο από την πολιτική λιτότητας.

Τι θα συμβεί αν γίνουν εκλογές και κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ
Η Barclays εκτιμά ότι παρά τους φόβους για μια ριζοσπαστική πολιτική από τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον έρθει στην εξουσία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ρίξει νερό στο κρασί του, όσον αφορά μια σειρά από σημαντικά ζητήματα.
Αναλυτικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει το χαρτί της χρεοκοπίας ως απειλή στη διαπραγμάτευση, αλλά θα αναζητήσει μια συναινετική λύση για το ελληνικό χρέος.
Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται στην παρέμβαση της τρόικας, έχει περιορίσει αυτή του την αντίθεση στον σχεδιασμό του τρέχοντος προγράμματος, αντιπροτείνοντας κάποια μέτρα με στόχο την αποκατάσταση των αδικιών, όπως είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού.
Η Barclays εκτιμά ότι η τρόικα δεν θα συμφωνήσει με αυτά τα μέτρα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί, προκειμένου να εξασφαλίσει την προληπτική πιστωτική γραμμή.

Nomura: Στο 60% η πιθανότητα εκλογών στην Ελλάδα - Έως 175 οι ψήφοι για την εκλογή ΠτΔ

Την εκτίμηση πως η κυβέρνηση διαθέτει περίπου 173 – 175 βουλευτές για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας διατυπώνει η Nomura, η οποία εξακολουθεί να θεωρεί πως η Ελλάδα θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2015.
Ειδικότερα, η Nomura, σε σημείωμα της, εκτιμά πως μετά τη χθεσινή ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση φαίνεται ικανή να συγκεντρώσει 173 – 175 θετικές ψήφους για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Βέβαια, σημειώνεται πως το κατώτατο όριο ανέρχεται στις 180 ψήφους.
Όπως εξηγεί, η χθεσινή ψηφοφορία έκρυβε δύο ευχάριστες εκπλήξεις για την κυβέρνηση.
Η μία αφορά τη θετική ψήφο της Κ. Μάρκου, πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ και η άλλη το «παρών» του επίσης πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Γρ. Ψαριανού.
Βέβαια, συνεχίζει η Nomura, αμφότεροι θεωρούνταν βέβαιοι για τη συνδρομή τους στην εκλογή νέου Προέδρου.
Πάντως, συνοψίζοντας σημειώνει πως οι προοπτικές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σαφώς καλύτερες έναντι των προηγούμενων εβδομάδων, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται ικανή να συγκεντρώσει 173 – 175 ψήφους.
Έτσι, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στο βασικό σενάριο της Nomura, με τις πιθανότητες ωστόσο να περιορίζονται στο 60% έναντι 70% της προηγουμένως.

UBS: Aπειλεί το ευρώ ο αυξημένος πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα

Άμεσο και ευδιάκριτο χαρακτηρίζει τον αντίκτυπο των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές η UBS, αποτιμώντας τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών.
"Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είχε άμεσο και σοβαρό αντίκτυπο στις αγορές", σχολιάζει ο Paul Donovan, κορυφαίος οικονομολόγος της UBS.
Σύμφωνα όμως με τον Donovan, το πολιτικό ρίσκο ναι μεν υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά είναι και ένα ρίσκο που ξεπερνά τα ελληνικά όρια, επηρεάζοντας το σύνολο της Ευρωζώνης.
Ο λόγος είναι οι επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις - το 2015 - σε Ισπανία και Πορτογαλία, αλλά και ο διαρκής κίνδυνος για ενδεχόμενες εκλογές στην Ιταλία.
Όλα αυτά συναινούν στην εξής παραδοχή, κατά τον οικονομολόγο της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας:
Το ευρύ πολιτικό ρίσκο απειλεί το ίδιο το ευρώ.

Societe Generale: Πουλήστε μαζικά ευρώ, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα

Να πουλήσουν μαζικά ευρώ συστήνει στους διεθνείς επενδυτές η Societe Generale, στη σκιά των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που σημειώνονται στην Ελλάδα.
"Η συγκυρία μοιάζει... εκπληκτική για πωλήσεις ευρώ", σημειώνει με νόημα ο Kit Juckes, στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν πάρει ξανά την ανιούσα, στη σκιά των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που σημειώνονται στην Ελλάδα.
Την ενίσχυση της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα πυροδότησε η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης - τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου - να επισπεύσει τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κόντρα σε όλους η UniCredit: Η Ελλάδα θα εκλέξει ΠτΔ και θα αποφύγει τις εκλογές

Από την επικρατούσα εκτίμηση των αναλυτών περί πρόωρων εκλογών παρεκκλίνει η UniCredit, καθώς καθιστά άκρως πιθανή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, η ιταλική επενδυτική τράπεζα εκφράζει την άποψη πως «η Ελλάδα θα καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά το γεγονός πως ο κυβερνητικός συνασπισμός αριθμεί μόλις 155 βουλευτές».
Όπως εξηγεί, η διαδικασία θα οδηγηθεί στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, όπου θα κριθεί και το τελικό αποτέλεσμα.
Ας σημειωθεί πως η πρώτη ψηφοφορία έχει οριστεί για τις 17 Δεκεμβρίου, η δεύτερη για τις 23 Δεκεμβρίου και η τρίτη για τις 29 Δεκεμβρίου.
Η UniCredit παραθέτει δύο σενάρια για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δίνοντας περισσότερες πιθανότητες στο πρώτο:
1. Στην πρώτη ψηφοφορία, η κυβέρνηση θα συγκεντρώνει περίπου 175 βουλευτές. Οι αγορές θα αρχίσουν να προεξοφλούν θετική έκβαση της τρίτης και τελευταίας ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή. Έτσι, οι πιθανότητες εκλογής Προέδρου αυξάνονται δραματικά.
2. Ο υποψήφιος για την προεδρία συγκεντρώνει λιγότερες από 175 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία, γεγονός που αυξάνει την αβεβαιότητα γύρω από την έκβαση της τρίτης ψηφοφορίας. Στο συγκεκριμένο σενάριο, η μεταβλητότητα στην αγορά παραμένει στα ύψη έως τα τέλη του 2014.
Την ίδια στιγμή, η Barclays εντάσσει στο βασικό της σενάριο, την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Citigroup αποφεύγει να παραθέσει τη δική της εκτίμηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης