Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Περισσότερο ανησυχητική η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη, παρά η κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Πολωνία: Περισσότερο ανησυχητική η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη, παρά η κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας
Παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα σε Ρωσία και Ουκρανία, όμως επηρεαζόμαστε περισσότερο από την Ευρωζώνη, τόνισε ο πολωνός πρώην αναπλ. διοικητής
Με τη Ρωσία και την Ουκρανία γείτονές της, η Πολωνία αισθάνεται πολύ κοντά την «καυτή ανάσα» της γεωπολιτικής κρίσης, αν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η χώρα αποτελούσε ένα λαμπρό παράδειγμα σε μια άσχημη γειτονιά και ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι αυτό που την ανησυχεί περισσότερο, παρά η Ρωσία.
Σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας, Krzysztof Rybinski, δηλώσεις του οποίου φιλοξενεί άρθρο του δικτύου CNBC, οι κυρώσεις έχουν γίνει αισθητές ευρέως, με την εξαγωγές στην Ουκρανία να έχουν υποχωρήσει κατά 25% και αυτές προς τη Ρωσία κατά 10%.
Ωστόσο, όπως σημειώνει, οι επενδυτές δεν πρόκειται να απομακρυνθούν από την Πολωνία, εκτός κι αν η Ρωσία προχωρήσει σε κάτι απρόβλεπτο.
Για την Πολωνία, η επιβράδυνση που καταγράφεται στην Ευρωζώνη είναι κάτι παραπάνω από ανησυχία.
Σύμφωνα με τον Rybinski, για την πολωνική οικονομία είναι πολύ πιο σημαντικό ό,τι συμβαίνει στη Δύση, αν δεν υπάρχει ανάπτυξη και προσθέτει ότι στασιμότητα και ύφεση θα μας τραβήξει και εμάς χαμηλότερα.
Η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί αποτελούν μόλις το 7,5% των πολωνικών εξαγωγών, που μπορεί να είναι ένα σημαντικό ποσοστό, όχι όμως τόσο όσο αυτό των εξαγωγών μας προς τη Γερμανία, σημειώνει.
Οι κυρώσεις στη Ρωσία και οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τη βραδεία ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, επηρεάζουν τις χώρες της Κεντροανατολικής Ευρώπης, με την Πολωνία να μην αποτελεί εξαίρεση.
Σημειώνεται ότι η οικονομία της Πολωνίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 2% το 2012, όμως το 2013 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.
Το θετικό στοιχείο των κυρώσεων, σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή διοικητή της Τράπεζας της Πολωνίας, είναι ότι καταγράφεται αύξηση των νέων που περνούν τα σύνορα της Ουκρανίας προς την Πολωνία για να σπουδάσουν, αλλά και το γεγονός ότι το εθνικό νόμισμα, ζότλι, δεν είναι τόσο ισχυρό, κάτι που λειτουργεί θετικά για τις πολωνικές εξαγωγές.
Παράλληλα, σημειώνει ότι δεν παρατηρούνται σημαντικές εκροές κεφαλαίων, αντιθέτως, υπάρχουν πολλές εταιρείες που προχωρούν σε νέες επενδύσεις, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την Πολωνία ως μια σταθερή χώρα, καθώς τα επιτόκιά της παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η ρωσο-ουκρανική κατάσταση επιδεινώνεται.
Τέλος, σημείωσε ότι η χώρα παρακολουθεί στενά τα γεγονότα σε Ρωσία και Ουκρανία, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Ρωσία πρέπει να επιστρέψει στον «κόσμο των κανόνων» και επισήμανε ότι η Πολωνία θα είναι η πρώτη που θα ενθαρρύνει και θα καλωσορίσει τη Ρωσία στον κόσμο των κανόνων αν σταματήσει να προσαρτά εδάφη άλλων χωρών, κάτι που είναι η αιτία της παρούσας κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης