Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κερδοσκοπικό όργιο στην Attica bank +26,32% ενόψει της ΓΣ στις 10 Δεκεμβρίου για την ΑΜΚ - Φήμες για στρατηγικό επενδυτή

tags :
Κερδοσκοπικό όργιο στην Attica bank +26,32%  ενόψει της ΓΣ στις 10 Δεκεμβρίου για την ΑΜΚ - Φήμες για στρατηγικό επενδυτή
Άγγιξε το limit up σήμερα η Attica bank, απόρροια κερδοσκοπίας και φημών ότι βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής για την ΑΜΚ
(upd4)Ακραίες κερδοσκοπικές κινήσεις εκδηλώθηκαν στον τίτλο της Attica bank που σημείωσε ράλι +26,32%  στα 0,0720 ευρώ ενώ έφθασε έως το +29,82% στα 0,0740 ευρώ.
Η άνοδος στην μετοχή θα πρέπει να αποδοθεί στην επικείμενη γενική συνέλευση στις 10 Δεκεμβρίου του 2014  που θα αποφασίσει υποχρεωτικά την αύξηση κεφαλαίου των 434 εκατ ευρώ.
Υπάρχουν διαρροές - φήμες ότι έχει προκύψει ενδιαφερόμενος για την Attica bank άπαξ και το ΤΣΜΕΔΕ...έχει υπαναχωρήσει από πολλά στρατηγικά θέματα.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής που θα καταβάλλει από 200 έως 320 εκατ ευρώ.
Ωστόσο η φήμη αυτή είναι πολύ επισφαλής, καθώς το βασικό σενάριο θέλει η Attica bank να παίρνει εγκρίσεις και εν συνεχεία να εκμεταλλεύεται το νομικό παράθυρο των 6 μηνών για να ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου.
Με core tier 1 στο 8,2% και με 387 εκατ κεφάλαια η Attica bank χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση.
Δύο είναι τα βασικά ερωτήματα για την Attica bank
1)Υπάρχει στρατηγικός επενδυτής για να επενδύσει στην Attica bank στην ΑΜΚ των 434 εκατ ή η τράπεζα θα πάρει 5+1 μήνες παράταση για να ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου;
Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η Attica bank δήλωσε ότι θα την καλύψει εντός του 2014 δηλαδή σε 20 ημέρες από την ημερομηνία έγκρισης
2)Το δεύτερο θέμα που είναι εξίσου σοβαρό είναι το εξής.
Η Πειραιώς – και θα ακολουθήσουν και όλες οι άλλες συστημικές τράπεζες – εγγράφουν το AQR στα αποτελέσματα απομειώνοντας κεφάλαια.
Η Πειραιώς έχασε 1,3 δισεκ. σε κεφάλαια για να διαγράψει όλα τα κακώς κείμενα του ισολογισμού μέσω μιας εμπροσθοβαρούς στρατηγικής.
Για τις 4 μεγάλες τράπεζες στο AQR προέκυψε ζημία 7,34 δισεκ. ευρώ.
Το ερώτημα είναι το εξής, η Attica bank στο αντίστοιχο AQR – παρ΄ότι δεν συμμετείχε στα stress tests της ΕΚΤ – δεν χρειάζεται να εγγράψει μια ζημία;
Με βάση ένα πρόχειρο υπολογισμό και τηρώντας με πιστότητα το μοντέλο αξιολόγησης των υπολοίπων τραπεζών προκύπτει ότι η Attica bank θα χρειαστεί ακόμη 180-200 εκατ πέραν των 434 εκατ της αύξησης κεφαλαίου.
Συν τοις άλλοις η Attica bank θα πρέπει να αποπληρώσει σε ένα βάθος χρόνου και τα 100 εκατ από τις προνομιούχες μετοχές.
Είναι προφανές ότι δεν μπορεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank θα πρέπει να επαναξιολογηθούν και αν συμβεί αυτό θα προκύψει ότι δεν φθάνουν τα 434 εκατ ευρώ.

Πρώτη ενημέρωση 14:01 4 Δεκεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης