Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έτοιμες να εγκαταλείψουν το ευρώ και το δολάριο εμφανίζονται οι χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Συμμαχίας

Έτοιμες να εγκαταλείψουν το ευρώ και το δολάριο εμφανίζονται οι χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Συμμαχίας
Μέσα στην περίοδο 2025-2030 αναμένεται να υιοθετηθούν τα τοπικά νομίσματα για τις μεταξύ τους συναλλαγές 
Έτοιμη να εγκαταλείψει το δολάριο και το ευρώ είναι η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, η οποία αποτελείται από τις Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν και Αρμενία, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Izvestia.
Αναλυτικότερα, οι χώρες της ΕΟΕ είναι πιθανό να στραφούν στα εθνικά τους νομίσματα για τις μεταξύ τους συναλλαγές περίπου από το 2025 και έπειτα.
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Συμβουλίου Πληρωμών της Ρωσίας, Alexander Murychev δήλωσε στην εφημερίδα πως «είναι αναγκαίο να τεθεί ένα ερώτημα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών, με στόχο να αποκλειστεί το αμερικανικό δολάριο και το ευρώ από τις διακρατικές συναλλαγές πληρωμών».
Οι στατιστικές δείχνουν ότι περίπου το ήμισυ των πράξεων αμοιβαίας ενίσχυσης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΟΕ συντελούνται με τα νομίσματα των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, κατ’ επέκταση αυξάνεται η εξάρτηση του εμπορικού συνασπισμού από τις οικονομίες των εν λόγω χωρών.
Η νέα ιδέα προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη θα δημιουργήσουν ένα κοινό χώρο πληρωμής που θα επιτρέπει τη διενέργεια συναλλαγών με σεβασμό προς τη συμβατότητα των εθνικών συστημάτων καρτών, συμπεριλαμβανομένων των BelCard (Λευκορωσία), Armenian Card (Αρμενία) και την αντίστοιχη κάρτα της Ρωσίας, που βρίσκεται υπό δημιουργία.
Σύμφωνα με βουλευτή του ρωσικού κοινοβουλίου, η πρωτοβουλία της μετάβασης σε συναλλαγές με εθνικά νομίσματα έχει νόημα, καθώς η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένας ενιαίος οικονομικός χώρος στο πλαίσιο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης