Κοινωνία

Τον Μάρτιο θα συζητηθεί στο ΣτΕ η προσφυγή κατοίκων της Ν. Φιλαδέλφειας για το γήπεδο της ΑΕΚ

Τον Μάρτιο θα συζητηθεί στο ΣτΕ η προσφυγή κατοίκων της Ν. Φιλαδέλφειας για το γήπεδο της ΑΕΚ
Oι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματική η κατασκευή του επίμαχου αθλητικού και πολυλειτουργικού κέντρου («Αγιά Σοφιά») της ΑΕΚ
Η προσφυγή των 17 κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας, της Νέας Χαλκηδόνας και της Νέας Ιωνίας κατά της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στις 6 Μαρτίου του 2015, με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας, Χρήστο Ντουχάνη.
Ειδικότερα, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην ευρωπαϊκή και στην ελληνική νομοθεσία η κατασκευή του επίμαχου αθλητικού και πολυλειτουργικού κέντρου («Αγιά Σοφιά») της ΑΕΚ σε έκταση 29.121 τετραγωνικών μέτρων (μαζί με τους βοηθητικούς χώρους, τα εμπορικά καταστήματα, μουσεία, εστιατόρια κ.λπ.).
Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι ζητούν από το ΣτΕ να ακυρωθούν οι διατάξεις του νόμου 4277/2014 για τη δημιουργία κέντρου αθλητισμού, μνήμης και πολιτισμού της ΑΕΚ, που προβλέπουν: 1) τον αποχαρακτηρισμό δασικής και αναδασωτέας έκτασης, 2) την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του δήμου Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας επί των οδών Φωκών, Καππαδοκίας και Απάλειας, 3) τη δήμευση δημοτικής δασικής και αναδασωτέας και κοινόχρηστης περιουσίας χωρίς αποζημίωση, 4) την τροποποίηση των όρων δόμησης, χωρίς την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία τροποποίηση του σχεδίου πόλης και 5) την αλλαγή χρήσεων γης από χώρο στέγασης σε γήπεδο επαγγελματικού ποδοσφαίρου με παράλληλες εμπορικές χρήσεις.
Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η δασική έκταση που παραχωρήθηκε από τον δήμο Ν. Φιλαδέλφειας στην ΑΕΚ για την ανέγερση του γηπέδου, είναι δημόσια αναδασωτέα έκταση και η αναδάσωσή της δεν έχει εκπληρωθεί, ενώ έχει γίνει αποχαρακτηρισμός 6 στρεμμάτων δασικής έκτασης. Επίσης, επισημαίνουν ότι η παραχώρηση της δασικής έκτασης είχε γίνει στο ερασιτεχνικό Σωματείο της ΑΕΚ και όχι στο επαγγελματικό.
Κατόπιν αυτών, όπως σημειώνουν, η μεταβολή των δασών και των δασικών εκτάσεων είναι αντίθετη στα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος, ενώ οι πολεοδομικές μεταβολές είναι αντισυνταγματικές, καθώς δεν προηγήθηκε ειδική επιστημονική μελέτη.
Επίσης, αναφέρουν ότι η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου με την επέκταση και τη μετατόπιση ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών που έγινε, είναι αντίθετη στο Σύνταγμα, σε ευρωπαϊκές οδηγίες και στο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του προσφυγικού συνοικισμού Φιλαδέλφειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης