Τελευταία Νέα
Διεθνή

S&P: Βελτίωσε τις εκτιμήσεις της για τον ισπανικό τραπεζικό κλάδο – Αναβάθμισε τις Bankia, Caixabank, Sabadell και Bankiter

S&P: Βελτίωσε τις εκτιμήσεις της για τον ισπανικό τραπεζικό κλάδο – Αναβάθμισε τις Bankia, Caixabank, Sabadell και Bankiter
Διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα των Santander και BBVA
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ισπανικών τραπεζών Bankia, Caixabank, Sabadell και Bankiter προχώρησε η Standard & Poor's, ενώ επιβεβαίωσε αυτή των Santander, BBVA, Kutxabank, Ibercaja, Popular και NVG.
Είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης που η Standard & Poor's αναθεωρεί επί τα βελτίω την πιστοληπτική ικανότητα πολλών ισπανικών τραπεζών, σημειώνοντας ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος της χώρας τείνουν να μειωθούν.
Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι σε ένα περιβάλλον που διορθώνονται οι οικονομικές ανισορροπίες στην Ισπανία, η ανάγκη προβλέψεων για τις τράπεζες βαίνει μειούμενη και γι' αυτό εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν σε κανονικά επίπεδα στα τέλη του 2016.
Έτσι και ενώ υπογραμμίζει επίσης την τάση σταθεροποίησης στον τομέα των ακινήτων, αλλά και την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας, η S&P αναβάθμισε σε «ΒΒΒ» και «Α-2» την αξιολόγησή της μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα των CaixaBank και Cecabank αντίστοιχα, από «ΒΒΒ-» και «Α-3» προηγουμένως.
Και στις δύο αυτές τράπεζες ο οίκος σημειώνει ότι είναι σταθερές οι προοπτικές.
Στην περίπτωση της Bankia, ο αμερικανικός οίκος βελτίωσε σε μακροπρόθεσμο επίπεδο την αξιολόγησή του σε «ΒΒ-» από «ΒΒ», ενώ σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο διατηρεί σε αρνητικές τις προοπτικές.
Παράλληλα, αναβάθμισε την αξιολόγηση της Bankiter σε μακροπρόθεσμο επίπεδο στο «BBB-» από «ΒΒ+» προηγουμένως, ενώ σε βραχυπρόθεσμο στο «Α3» από «Β», με σταθερές προοπτικές.
Όσον αφορά την Banco Sabadell αναβάθμισε την αξιολόγηση σε ΒΒ+ από ΒΒ, με αρνητικές ωστόσο προοπτικές.
Όσον αφορά τις δύο μεγάλες ισπανικές τράπεζες Santander και BBVA, η S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση σε «ΒΒΒ+» και «Α-2» σε μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο επίπεδο αντίστοιχα.
Επίσης διατήρησε την αξιολόγηση για τις Kutxabank (ΒΒΒ-, Α-3), Ibercaja (ΒΒ, Β), με θετικές προοπτικές, για την Banco Popular (Β+, Β), με αρνητικές προοπτικές και για την NCG Banco (Β, Β), με σταθερές προοπτικές.
Τέλος, όσον αφορά τις Santander και BBVA, ο αμερικανικός οίκος σημειώνει ότι ο υψηλός βαθμός γεωγραφικής διαφοροποίησης των δύο τραπεζών και η μικρότερη έκθεσή τους στην Ισπανία, έναντι των εγχώριων ανταγωνιστών τους, έχει ελαχιστοποιήσει τον θετικό αντίκτυπο της αναθεώρησης, η οποία βασίζεται ουσιαστικά στη βελτίωση των προοπτικών της Ισπανίας.
Σημειώνεται ότι η Standard & Poors επιβεβαίωσε στα μέσα του μήνα την αξιολόγηση της Ισπανίας σε «ΒΒΒ» για το χρέος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και σε Α-2 σε βραχυπρόθεσμο, με σταθερή προοπτική, σημειώνοντας ότι «οι κίνδυνοι όσον αφορά τις αξιολογήσεις είναι ισορροπημένοι».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης