Ισχυρή «συμμαχία» Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων - Νέο «μπλόκο» στην Τουρκία

Ισχυρή «συμμαχία» Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων - Νέο «μπλόκο» στην Τουρκία
Κοινό ανακοινωθέν των τριών υπουργών Ενέργειας
Διευρυμένη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων ετοιμάζουν Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος, συσφίγγοντας περαιτέρω τους ενεργειακούς δεσμούς των τριών χωρών και συστήνοντας ένα ισχυρό "μπλοκ" έναντι των τουρκικών προκλήσεων.
Ειδικότερα, οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου εξέφρασαν σε κοινή τους δήλωση, την ετοιμότητα να εξετάσουν τους τρόπους και τα μέσα για τη βέλτιστη ανάπτυξη των υδρογονανθράκων.
Στον απόηχο της σημερινής συνάντησης των τριών υπουργών στη Λευκωσία της Κύπρου, οι κ.κ. Γ. Λακκοτρύπης, Γ. Μανιάτης και Σ. Ισμαήλ αποφάσισαν τη θέσπιση ενός πλαισίου που θα διέπει τις διαβουλεύσεις Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, με σκοπό τη διευκόλυνση του διαλόγου και την προώθηση της τριμερούς συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, προς όφελος των χωρών τους και της ευρύτερης περιοχής.
Επίσης, προσδιόρισαν συγκεκριμένους τομείς για τριμερή και ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία. Πρόκειται για περιβαλλοντικά πρότυπα για τις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων, μεθόδους για διασφάλιση της ασφάλειας στις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων, ενεργειακές υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των υδρογονανθράκων, και ενδυνάμωση θεσμικών δομών και ανάπτυξη δυνατοτήτων.
Η συγκεκριμένη συνάντηση αποτελεί την πρώτη υπουργική συνάντηση μεταξύ των τριών κυβερνήσεων, σε συνέχεια της συνόδου κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών- κυβερνήσεων του Καΐρου, στις 8 Νοεμβρίου, η οποία, όπως τονίζεται στην κοινή διακήρυξη, αποτελεί ορόσημο.
Παράλληλα, στο κοινό ανακοινωθέν υπογραμμίζεται πως οι υπουργοί είχαν την ευκαιρία να επαναλάβουν την κοινή πεποίθησή τους ότι «η ανακάλυψη σημαντικών υδρογονανθρακικών αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε και πρέπει να χρησιμεύσει ως καταλύτης για μία ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Οι τρεις υπουργοί διέτειναν ότι αυτή η συνεργασία «θα προωθηθεί καλύτερα μέσω της συμμόρφωσης των χωρών της περιοχής, με τις εδραιωμένες Αρχές του διεθνούς δικαίου».
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισαν «τη δέσμευση και τον σεβασμό των χωρών τους προς το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία και οι τρεις χώρες είναι συμβαλλόμενα κράτη» καταλήγει η κοινή διακήρυξη.
Από την πλευρά της Ελλάδας, ο Γ. Μανιάτης υποστήριξε πως σήμερα έγινε το πρώτο βήμα για μία τριμερή συνεργασία «σε ένα πολύ σπουδαίο ζήτημα που είναι οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες και αυτές οι έρευνες μπορούν να αποτελέσουν μία βάση για να υπάρξει ειρήνη, ευημερία και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».
Εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση ότι αυτό το πρώτο βήμα μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας και για άλλες περιοχές του κόσμου.
Καταλήγοντας, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε πως έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ζητείται να υπάρξει απόλυτη εφαρμογή των Αρχών του διεθνούς δικαίου, και ιδιαίτερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και ταυτόχρονα να προχωρήσουν (οι τρεις χώρες) το συντομότερο δυνατό, με αποτελεσματικό τρόπο, στα βήματα που είναι απαραίτητα για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στις περιοχές όπου αυτό δεν έχει γίνει.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS