Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Νίπτει τας χείρας της η ΡΑΕ για τους αυξημένους λογαριασμούς της ΔΕΗ - «Οι φόροι επιβαρύνουν την τιμή του ρεύματος»

Νίπτει τας χείρας της η ΡΑΕ για τους αυξημένους λογαριασμούς της ΔΕΗ - «Οι φόροι επιβαρύνουν την τιμή του ρεύματος»
Οι αυξήσεις ενδέχεται να συνεχιστούν προειδοποιεί η ανεξάρτητοι αρχή
Τας χείρας της νίπτει η ΔΕΗ σχετικά με τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, επιρρίπτοντας την πλήρη ευθύνη στους επιβαλλόμενους φόρους.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Νικόλαος Βασιλάκος, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, υποστήριξε πως «οι φόροι είναι αυτοί που ανεβάζουν τους λογαριασμούς και όχι η τιμή του ρεύματος, η οποία είναι χαμηλή».
Δεν είναι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που αυξήθηκε. Εγώ πήρα τον τελευταίο μου λογαριασμό της ΔΕΗ για το διαμέρισμα 70 τμ στη Δάφνη και έκανα ανάλυση. Το ρεύμα αντιστοιχεί το 40% του λογαριασμού και οι όποιες αυξήσεις είναι πολύ χαμηλές. Οι φόροι και τα τέλη είναι το 30% του λογαριασμού μου. Αυτός δεν είναι λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά λογαριασμός ενός πρακτορείου ό,τι μαζέψουμε. Και δεν έβαλα μέσα τον ΕΕΤΗΔΕ. Αυτό αποδεικνύει ότι από τους φόρους επήλθαν οι μεγάλες αυξήσεις» διέτεινε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, εκτίμησε πως «η επιβάρυνση του καταναλωτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η ΡΑΕ προτείνει ως τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο να χρησιμοποιηθούν οι ΑΠΕ. Είναι μια πλούσια ευλογία, που έχουμε, καθαρής ενέργειας. Από το καλοκαίρι του 2010 η ΡΑΕ έχει καταθέσει σειρά προτάσεων, καθώς βλέπαμε το αδιέξοδο που οδηγούσε η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τον τρόπο που γινόταν».
Παράλληλα, κατέστησε αναγκαία την άμεση στελέχωση της Αρχής, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η εκπλήρωση των αυξημένων αρμοδιοτήτων καθίσταται αδύνατη.
«Όταν ανέλαβα το 2010, η ΡΑΕ είχε 130 άτομα και καμία εκτελεστική αρμοδιότητα. Με τον ενεργειακό νόμο που ψηφίστηκε, η ΡΑΕ για να μπορέσει να λειτουργήσει με το δεκαπλάσιο φορτίο αρμοδιοτήτων που έχει αναλάβει, έπρεπε να έχει 160 άτομα, ενώ έχουμε 80. Στείλαμε επιστολές σε πρωθυπουργούς, υπουργούς, Βουλή. Μας δόθηκαν 20 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, που λήγει η θητεία τους σε ένα χρόνο» υποστήριξε.
«Σε μια απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που θα λειτουργεί με τόσους πολλούς παίκτες και θα έχει να ανταγωνιστεί όλη την ευρωπαϊκή αγορά, δεν μπορεί η ΡΑΕ να λειτουργήσει με 80 άτομα» κατέληξε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης