Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ε.Ε.: Προσανατολίζεται στην επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ ως απάντηση στα σχέδια εποικισμού

Ε.Ε.: Προσανατολίζεται στην επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ ως απάντηση στα σχέδια εποικισμού
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι ο εποικισμός αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για την ειρηνευτική διαδικασία
Με το βλέμμα στραμμένο στην Ε.Ε. είναι ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ενώ ο ισραηλινός κυβερνητικός συνασπισμός διέρχεται μεγάλη κρίση, που μπορεί να οδηγήσει μέσα στους επόμενους μήνες σε εκλογές.
Μετά την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τη νέα κυβέρνηση της Σουηδίας, προτού καν υπάρξει συμφωνία ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και πριν προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις Ισπανία και Γαλλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ψήφισμα για την επιβολή κυρώσεων στον Ισραήλ.
Οι κυρώσεις αυτές, σύμφωνα με έγγραφο που αποκάλυψε η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», θα έρθουν ως απάντηση στις κινήσεις του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, που «απειλούν τη λύση των δύο κρατών.
Με άλλα λόγια, οι Βρυξέλλες θα απαντήσουν με κυρώσεις αν ο Νετανιάχου προχωρήσει στον εποικισμό εδαφών στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εδάφη που κατέλαβαν στον πόλεμο του 1967.
Όπως και ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Αμπού Μάσεν, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι ο εποικισμός αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για την ειρηνευτική διαδικασία και την εδαφική συνέχεια του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.
Κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Federica Mogherini, ο ισραηλινός πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου, ωστόσο πρόσθεσε ότι «είναι αβάσιμο να υποστηρίζεται ότι ο εποικισμός είναι ο λόγος των συμπλοκών με τους Παλαιστίνιους».
Σημείωσε δε, ότι «το θέμα δεν είναι εδαφικό, αλλά η δική μας ύπαρξη και η συνεχής άρνηση αναγνώρισης του δικαιώματος των Εβραίων να έχουν το δικό τους κράτος».
Από την πλευρά της η F. Mogherini υπερασπίστηκε την ευρωπαϊκή θέση υπέρ του διαχωρισμού της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ (από τα δυτικά) και της Παλαιστίνης (από τα ανατολικά).

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης