Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Moody’s: Credit Negative για την Attica Bank η καθυστέρηση της ΑΜΚ των 434 εκατ. ευρώ

Moody’s: Credit Negative για την Attica Bank η καθυστέρηση της ΑΜΚ των 434 εκατ. ευρώ
Eυνοϊκό είναι για την Attica Bank το γεγονός ότι το ΤΣΜΕΔΕ έχει συμφωνήσει να λάβει μέρος στην ΑΜΚ, σύμφωνα με τη Moody's
Ως «πιστωτικά αρνητικό γεγονός» χαρακτηρίζει τη νέα αναβολή της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Attica Bank για την έγκριση της αύξηση κεφαλαίου των 434 εκατ. ευρώ η Moody’s.
Σημειώνεται ότι η γ.σ. αναβλήθηκε εκ νέου για τις 10 Δεκεμβρίου 2014, προκειμένου να εξεταστεί το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για συμμετοχή στην ΑΜΚ, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα.
Ωστόσο ο οίκος αξιολόγησης Moody’s τονίζει ότι η επαναλαμβανόμενη καθυστέρηση θέτει εν αμφιβόλω την ικανότητα της Attica Bank να αντλήσει το κεφαλαιακό κενό την ώρα που οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες έχουν πλήρως ανακεφαλαιοποιηθεί απ' το β' τρίμηνο του 2014.
Η Τράπεζα Αττικής παραμένει υποκεφαλαιοποιημένη με common equity Tier 1 9,2% έναντι 15,8% των υπολοίπων μεγάλων ελληνικών τραπεζών.
Όπως τονίζει η Moody’s, οι υπόλοιπες τράεπζες κάλυψαν τα κεφαλαιακά τους κενά νωρίτερα φέτος αντλώντας περίπου 8,4 δισ ευρώ σε νέα κεφάλαια.
Σημειώνεται ότι το Commont Equity Tier 1 (CET1) της Τράπεζα Αττικής συμπεριλαμβάνει και τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου ύψους 100 εκατ. ευρώ περίπου, οι οποίες έχουν κουπόνι 10%, το οποίο αυξάνεται ετησίως κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, αρχής γενομένης από το 2014.
Εφόσον η Attica Bank αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές στην κυβέρνηση, όπως έπραξαν άλλες τράπεζες φέτος, το CET1 θα υποχωρήσει κατά 300 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης.
Πάντως, σύμφωνα με τη Moody’s, η επιστροφή στην κερδοφορία το 2014, περιορίζει σε ένα βαθμό τον κίνδυνο η Attica Bank να μην καταφέρει να αντλήσει νέα κεφάλαια.
Όπως σημειώνεται, η στο α' εξάμηνο του 2014, η Attica Bank ανακοίνωσε καθαρό κέρδη ύψους 1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 31,1 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2013, λόγω της αύξησης των λειτουργικών εσόδων και τις χαμηλότερες προβλέψεις επισφαλών δανείων.
Εάν η τράπεζα καταφέρει να διατηρήσει αυτή την επίδοση στο β' εξάμηνο και στο 2015 τότε θα τερματίσει την χρήση των κεφαλαίων.
Τέλος, ευνοϊκό είναι για την τράπεζα το γεγονός ότι το ΤΣΜΕΔΕ, ο μεγαλομέτοχος της τράπεζας, έχει συμφωνήσει να λάβει μέρος στην ΑΜΚ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης