Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Για ένα… διαβατήριο προσέφυγε στο ΣτΕ η κατηγορούμενη για το σκάνδαλο του παλαιού Τ.Τ. Αν. Βάτσικα!

Για ένα… διαβατήριο προσέφυγε στο ΣτΕ η κατηγορούμενη για το σκάνδαλο του παλαιού Τ.Τ. Αν. Βάτσικα!
Η αστυνομία έχει αφαιρέσει το διαβατήριο της κατηγορουμένης λόγω της τρέχουσας ποινικής δίωξης
Για ένα… διαβατήριο προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Αναστασία Βάτσικα, σύζυγος του Κ. Γριβέα και κατηγορούμενη για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Ειδικότερα, η κατηγορουμένη, η οποία έχει αφεθεί προσωρινά ελεύθερη, προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη η αφαίρεση του διαβατηρίου της.
Όπως υποστηρίζει, δίχως το διαβατήριό της δεν μπορεί να υπηρετήσει τα επαγγελματικά της καθήκοντα, τα οποία αφορούν τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων.
Ας σημειωθεί πως το διαβατήριο αφαιρέθηκε από την Αν. Βάτσικα, κατά την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 25/2004, το οποίο προβλέπει την αφαίρεση του διαβατηρίου σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα.
Σύμφωνα με την προσφυγή, η αφαίρεση του διαβατηρίου παραβιάζει τις επιταγές του άρθρου 5 του Συντάγματος που αναφέρουν ότι η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη.
Η κατηγορούμενη επισημαίνει επίσης, πως η αφαίρεση του διαβατηρίου είναι αντισυνταγματική καθώς «οδηγεί σε συνταγματική εκτροπή, όπου η δικαστική εξουσία παρακάμπτεται από την εκτελεστική και ο πολίτης υφίσταται αυθαίρετο περιορισμό στην ελευθερία κίνησης, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος δικαστής έκρινε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για την δημόσια τάξη από την άσκηση δικαιώματος της προσωπικής ελευθερίας».
Η νομοθεσία που προβλέπει την κατάθεση του διαβατηρίου σε περίπτωση της άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα, παρακάμπτει πλήρως την κυριαρχικά αρμόδια δικαστική εξουσία και παρέχει «στην διοίκηση τη δυνατότητα να επιβάλλει υπέρμετρο περιορισμό του ατομικού δικαιώματος της προσωπικής ελευθερίας» και μάλιστα όχι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά συλλήβδην και σωρευτικά σε όσους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κακούργημα, καταλήγει η καταγγέλλουσα.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης