Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ντ. Μπακογιάννη (Ν.Δ.): Λιμνάζουν ανεκμετάλλευτα κεφάλαια 1 δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να τονώσουν τις επιχειρήσεις

Ντ. Μπακογιάννη (Ν.Δ.): Λιμνάζουν ανεκμετάλλευτα κεφάλαια 1 δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να τονώσουν τις επιχειρήσεις
Ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, κατέθεσε η βουλευτής της Ν.Δ.
Για λιμνάζοντα, ανεκμετάλλευτα κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αντλούν πόρους από την Ε.Ε. κάνει λόγο σε ερώτησή της η βουλευτής της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τονίζει ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική τονωτική ένεση για τις επιχειρήσεις.
Στην ερώτηση η κ. Μπακογιάννη σημειώνει ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα της αγοράς σήμερα, δίχως καμία αμφιβολία, είναι η έλλειψη ρευστότητας, η οποία οδηγεί τις επιχειρήσεις σε περιορισμό προσωπικού και αναβολή νέων επενδυτικών σχεδίων».
Την ίδια στιγμή, επισημαίνει, «χρηματοδοτικά εργαλεία που αντλούν πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν σχεδιαστεί για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, όπως το JEREMIE και το Ταμείο Εγγυήσεων, λιμνάζουν στα ταμεία, με αποτέλεσμα κεφάλαια ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, να παραμένουν αναξιοποίητα ενώ θα μπορούσαν να ήταν μια σημαντική τονωτική ένεση στις επιχειρήσεις».
Η κ. Μπακογιάννη επικαλούμενη δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, σημειώνει ότι «τα χρήματα αυτά έχουν δεσμευθεί από την ελληνική πλευρά μέσω των προαναφερθέντων χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, και η απορρόφησή τους αγγίζει σήμερα περίπου το 35%, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ σε σύνολο 1,5 δισ ευρώ.
»Βασικός ανασταλτικός παράγοντας είναι η αδυναμία των τραπεζών να παράσχουν δανειοδότηση στις επιχειρήσεις, κρατώντας την στρόφιγγα της ρευστότητας κλειστή και οδηγώντας πολλά νέα επιχειρηματικά σχέδια σε αναβολή εφόσον τα χρήματα δεν διοχετεύονται εντέλει στις επιχειρήσεις.
»Μάλιστα, σύμφωνα με το προαναφερθέν δημοσίευμα η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει αυτά τα χρήματα αν δεν απορροφηθούν μέχρι το 2015, με αποτέλεσμα σημαντικοί πόροι που στόχευαν στην ενίσχυση της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να οδηγηθούν εντέλει σε άλλες δράσεις με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημειώνει.
Τέλος, η κ.Μπακογιάννη ρωτά τον υπουργό Ανάπτυξης πώς σκοπεύει το υπουργείο να πιέσει τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις μέσω αυτών των εργαλείων και ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση αυτών των εργαλείων πριν το 2015.
Επίσης, ρωτά ποιο είναι το ποσοστό απορρόφησης των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης