Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BBVA: Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της Ισπανίας το 2015 στο 2% – Προειδοποιήσεις για τη δομική ανεργία

BBVA: Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της Ισπανίας το 2015 στο 2% – Προειδοποιήσεις για τη δομική ανεργία
Η οικονομική επιβράδυνση στην Ευρωζώνη θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Ισπανία το 2015, τονίζεται στην έκθεση της ισπανικής τράπεζας
Στον αντίκτυπο της οικονομικής επιβράδυνσης στη ζώνη του ευρώ στην Ισπανία αναφέρεται σε έκθεσή της για την οικονομική κατάσταση της χώρας η ισπανική τράπεζα BBVA, η οποία υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για το 2015, ενώ απευθύνει προειδοποιήσεις και για την ανεργία.
Στην έκθεσή της, που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα, Τετάρτη, η BBVA διατηρεί την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ισπανικού ΑΕΠ στο 1,3%, όμως αναθεωρεί πτωτικά την εκτίμησή της για το 2015 στο 2%, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη.
Στην ανάλυση σημειώνεται ακόμη ότι η ισπανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό 0,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2014, όπως και στο τρίτο τρίμηνο και επισημαίνει ότι θα διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ και το επόμενο έτος.
Όσον αφορά την αγορά εργασίας, τονίζεται ότι η οικονομική δυναμική και μια μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θα συμβάλουν ώστε η απασχόληση να αυξηθεί κατά 1% το 2014 και το ποσοστό της ανεργίας να μειωθεί κατά 1,7 μονάδες, στο 24,4%.
Πάντως, σύμφωνα με την BBVA, τα οικονομικά προβλήματα στη ζώνη του ευρώ θα επηρεάσουν και την αγορά εργασίας της Ισπανίας το 2015 και γι’ αυτό τον λόγο υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της σχετικά με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης κατά 1,8%, αν και διατηρεί την πρόβλεψη ότι το ποσοστό ανεργίας θα υποχωρήσει στο 23,1% του ενεργού πληθυσμού.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της BBVA, Χόρχε Σιθίγια, τονίζει ότι το ανησυχητικό είναι ότι δεν λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση της ανεργίας, με την τράπεζα να εκτιμά ότι το ποσοστό της δομικής ανεργίας διαμορφώνεται αυτή την στιγμή στην Ισπανία στο 17-18% και με τον Χ. Σιθίγια να σημειώνει ότι αυτό που θα κάνει τη διαφορά τα επόμενα δέκα χρόνια, είναι τι θα γίνει για να αντιμετωπιστεί η δομική ανεργία.
Παρά την ελαφρά επιδείνωση των προοπτικών για το 2015, στην έκθεση της BBVA τονίζεται ότι η Ισπανία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται περισσότερο έναντι της Ε.Ε. και υπογραμμίζει τον θετικό ρόλο που θα παίξουν οι εξαγωγές τόσο για το 2014, που αναμένεται βελτίωση 3,5%, όσο και για το 2015, όπου προβλέπεται αύξησή τους κατά 5%.
Τέλος, τονίζεται ότι ενώπιον των αβεβαιοτήτων, εσωτερικών και εξωτερικών, και των αυξημένων ανισορροπιών, η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων για να ενισχύσει την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης