Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Βελτίωση στις 102,2 μονάδες του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

tags :
ΙΟΒΕ: Βελτίωση στις 102,2 μονάδες του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο
Επίδοση που αντιστοιχεί σε σημαντικά υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, από την έναρξη της κρίσης
Στις 102,2 μονάδες (με αντιστροφή της μείωσης σε 99,3 που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα) διαμορφώθηκε ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, επίδοση που αντιστοιχεί σε σημαντικά υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, από την έναρξη της κρίσης.
Η συνεχιζόμενη σταθεροποίηση του κλίματος μπορεί να συνδεθεί με τη σταδιακή αποκλιμάκωση της ύφεσης και την αντίστοιχη αντιστροφή της αύξησης της ανεργίας που καταγράφεται στα σχετικά επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Η εικόνα του δείκτη είναι συμβατή με την πεποίθηση ότι πλέον η οικονομία εισέρχεται θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την αντιστροφή της μείωσης στην κατανάλωση.
Η άνοδος του Οκτωβρίου προέρχεται από τη σχετική βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, εκτός των Υπηρεσιών, όπου κυριαρχεί η σταθερότητα.
Σημαντική είναι και η ανάκαμψη από την πλευρά της ζήτησης, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να αναπληρώνει τη διόρθωση του προηγούμενου μήνα.
Αναλυτικότερα:
-στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης βελτιώνονται, αν και ο δείκτης των αποθεμάτων υποδηλώνει χαμηλότερη ρευστοποίηση.
-στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους εξασθενούν ήπια, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, μεταβολές όμως που αντισταθμίζονται από τη βελτίωση στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση.
-στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται οριακά, οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις είναι θετικές, με το ισοζύγιο των αποθεμάτων να κινείται επίσης πτωτικά, υποδηλώνοντας τάσεις ρευστοποίησης.
-στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εξομαλύνονται σημαντικά, ενώ ο δείκτης πρόβλεψης για την απασχόληση παραμένει αρνητικός στα ίδια σχεδόν επίπεδα.
-στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο υποχωρούν ήπια, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση βελτιώνονται ελαφρά, όπως συμβαίνει και με τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης