Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Bραχύβια η βελτίωση από τα stress tests - Έρχεται νέα δράση από την ΕΚΤ το 2015

Commerzbank: Bραχύβια η βελτίωση από τα stress tests - Έρχεται νέα δράση από την ΕΚΤ το 2015
Τα αποτελέσματα των stress tests ήταν αξιόπιστα και αποδεικνύεται πως η διαδικασία κατόρθωσε να προάγει τη διαφάνεια
Μπορεί η αβεβαιότητα για τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών να ανήκει πλέον στο παρελθόν, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους στις 26/10, ωστόσο η ανησυχία για την Ευρωζώνη παραμένει, προειδοποιεί η Commerzbank.
"Η ανακούφιση για τα stress tests δίνει γρήγορα τη θέση της στους φόβους που γεννά, στην τρέχουσα συγκυρία, το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ευρωζώνη", σχολιάζουν οι αναλυτές της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας, σε νέα έκθεσή τους, υπό τον τίτλο "Ahead of the Curve - The Big Picture: Post-AQR, pre-ECB!".
Σύμφωνα με την Commerzbank, πράγματι επήλθε μια εκτόνωση στις αγορές, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ.
Όμως αυτή η εκτόνωση είναι εξαιρετικά βραχύβια, γιατί τα προβλήματα της Ευρωζώνης είναι ακόμη εδώ και είναι μεγάλα.
Κατά γενική ομολογία, η γερμανική τράπεζα χαρακτηρίζει ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των stress tests, αφού οι κεφαλαιακές ελλείψεις για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αποδείχθηκαν μικρότερες τελικώς έναντι των αρχικών εκτιμήσεων.
Τα αποτελέσματα των stress tests ήταν αξιόπιστα και αποδεικνύεται πως η διαδικασία κατόρθωσε να προάγει τη διαφάνεια, δημιουργώντας θετικό προηγούμενο.
"Όσοι, όμως, περιμένουν πως μετά τη δημοσιοποίηση των stress tests θα τονωθεί ο δανεισμός, οι επενδύσεις και η οικονομική δραστηριότητα, τελικώς θα απογοητευτούν", εκτιμούν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.
Ταυτόχρονα εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στις ισχυρές δεσμεύσεις της ΕΚΤ για την ανάληψη νέας δράσης, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Η γερμανική τράπεζα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να προχωρήσει προσεχώς σε αγορές εταιρικών ομολόγων, ωστόσο δεν είναι βέβαιη για το εάν μια τέτοια κίνηση θα είναι αποτελεσματική.
Κατά την Commerzbank, καμία νέα, επίσημη απόφαση για τη λήψη περαιτέρω δράσης δεν αναμένεται να λάβει η ΕΚΤ μέχρι τα τέλη του 2014.
Η γερμανική τράπεζα προβλέπει πως μια νέα τυχόν σοβαρή απόφαση της ΕΚΤ θα λήφθεί το νωρίτερο τον Ιανουάριο του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης