Τελευταία Νέα
Οικονομία

Β. Κορκίδης (ΕΒΕΠ): Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, υπό την αίρεση να εφαρμόζονται

Β. Κορκίδης (ΕΒΕΠ): Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, υπό την αίρεση να εφαρμόζονται
Προϋπόθεση είναι να εφαρμόζονται και να μην καταλήγουν στις ελληνικές καλένδες, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιώς
Την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων για την έξοδο της χώρας από την κρίση, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόζονται και δεν θα καταλήγουν στις ελληνικές καλένδες, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Μεταρρυθμίσεις - Απασχόληση - Ανάπτυξη», την οποία συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο και το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, η Ελλάδα είναι πρώτη στις μεταρρυθμίσεις, όμως βρίσκεται στην 81η θέση στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ 144 χωρών, τονίζοντας ότι κάθε μεταρρύθμιση δεν σημαίνει ότι είναι και επιτυχής.
Ο κ. Κορκίδης στην παρέμβασή του στην εκδήλωση αρχικώς αποτύπωσε την αρνητική εικόνα που επικρατεί στην αγορά, με τα προβλήματα ρευστότητας, έλλειψης εργοδοτών, την ανάγκη αλλαγής τόσο της βάσης μέτρησης της εμπορικής πίστης αλλά και της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, την καθυστέρηση της ψηφιακής υπογραφής, αλλά και της αδειοδότησης των επιχειρήσεων και τέλος την υπερφορολόγηση.
Μάλιστα, όπως επισήμανε, «δεν σημαίνει ότι κάθε μεταρρύθμιση είναι και επιτυχής», συμπληρώνοντας ότι «είμαστε πρώτοι σε μεταρρυθμίσεις, αλλά 81οι στην ανταγωνιστικότητα, μεταξύ 144 χωρών».
Στην πορεία, ανέφερε, οι μεταρρυθμίσεις είτε δεν εφαρμόστηκαν είτε ξεχάστηκαν και επομένως «δεν θα πρέπει να καταλήγουν στις καλένδες, αλλά να ολοκληρώνεται η εφαρμογή τους προς όφελος των επιχειρηματιών και των πολιτών».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης, Γ. Γραμματίδης, τόνισε ότι «ο διάλογος με τους πολίτες αποτελεί εργαλείο για την ενημέρωση των πολιτών στα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η χώρα».
Σκοπός του, σημείωσε, είναι να βοηθήσει στο ξεκαθάρισμα της θολής εικόνας που επικρατεί σε σχέση με την πορεία της οικονομίας, να επισημάνει τις αδυναμίες και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, να δώσει πρακτικές λύσεις και να βοηθήσει στο άνοιγμα μιας συζήτησης στην κοινωνία που έχει ανάγκη συσπείρωσης και ελπίδας.
Όπως ανέφερε ο κ. Γραμματίδης, «ανάμεσα στα θέματα επιλέχτηκε και η απασχόληση, γιατί είναι το σημαντικότερο εργαλείο για την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα, το αντίθετό της, που είναι η ανεργία, αποτελεί μεγάλη πληγή της χώρας, καθώς ταλαιπωρεί και διαλύει οικογένειες, οδηγεί τους νέους μας σε μια σύγχρονη μετανάστευση και στερεί τη χώρα από εκείνο το δυναμικό στο οποίο θα έπρεπε να στηρίζει το μέλλον της».
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι βάσει των τελευταίων στοιχείων, το 10-15% εξ αυτών έχουν προωθηθεί στη Δημόσια Διοίκηση, τη φορολογική πολιτική.
Ακόμη, υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγών σε διατάξεις του Συντάγματος, την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών στο λιμάνι του Πειραιά, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό για τη διακίνηση εμπορευμάτων, αλλά και φιλόξενο για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης