Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Απόφαση - έκπληξη από την BoJ για ενίσχυση της ποσοτικής χαλάρωσης - Ράλι 4,8% στο Τόκιο - Κέρδη στις ευρωαγορές

Ιαπωνία: Απόφαση - έκπληξη από την  BoJ για ενίσχυση της ποσοτικής χαλάρωσης - Ράλι 4,8% στο Τόκιο - Κέρδη στις ευρωαγορές
Στα 80 τρισ. γιέν η ρευστότητα της ιαπωνικής οικονομίας, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας
Σε μια απρόσμενη κίνηση η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, υπό τη διοίκηση του Kuroda, ανακοίνωσε νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, απόφαση η οποία οδήγησε σε κέρδη στο χρηματιστήριο της Ιαπωνίας (+4,8%) και τις ευρωπαϊκές αγορές και απότομη πτώση του γιέν.
Η κεντρική τράπεζα ενίσχυσε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ή άλλων στοιχείων ενεργητικού, αυξάνοντας τη ρευστότητα της ιαπωνικής οικονομίας στα 80 τρισεκατομμύρια γιεν, ήτοι 726 δισ. δολάρια, ετησίως, ενισχυμένη κατά περίπου 30 τρισ. γιέν.
Αποφασίστηκε, επίσης, η αγορά μεγαλύτερης διάρκειας ομολόγων, με στόχο να επεκταθεί η μέση διάρκειά τους στα 7 έως 10 έτη, αλλά και η αγορά τριπλάσιων αμοιβαίων κεφαλαίων και επενδυτικών κεφαλαίων.
Η απόφαση της τράπεζας φαίνεται να ωθήθηκε από τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, με την ίδια να σημειώνει πως «στο μέτωπο των τιμών, οι κάπως υποτονικές εξελίξεις στη ζήτηση μετά από την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και μια σημαντική μείωση στις τιμές του αργού πετρελαίου άσκησαν πρόσφατα στις πτωτικές πιέσεις του δείκτη τιμών καταναλωτή».
Σημείωσε, επίσης, ότι «η ποσοτική και ποιοτική χαλάρωση» θα συνεχίσει για «όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί».
Ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο ενισχύθηκε κατά 4,5% αμέσως μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, που δημιούργησε ευφορία στους επενδυτές, ξεπερνώντας το όριο των 16.000 μονάδων, στις 16.357,7 μονάδες, ενώ το γεν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών έναντι του δολαρίου, 1 δολάριο/110,31 γεν.

Σημαντικά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Σημαντικά κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Παρασκευής, λαμβάνοντας ώθηση από την απροσδόκητη απόφαση της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας, ΒοJ, να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και τα θετικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν μεγάλες εταιρείες.
Ο  δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη καταγράφει κέρδη 1,52%, διαπραγματευόμενος στις 9.254,32 μονάδες.
Υψηλότερα κατά 0,84% κινείται ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 6.544,45 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύεται κατά 1,35%, στις 4.196,99 μονάδες
Ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη σημειώνει άνοδο περί το 1%, διαπραγματευόμενος στις 10.372,70 μονάδες και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει κέρδη 1%, στις 334,08 μονάδες.

Πρώτη ενημέρωση: 09:21, Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης