Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Φερέγγυες οι ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά τα stress tests, αλλά όχι απαραίτητα... βιώσιμες

Economist: Φερέγγυες οι ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά τα stress tests, αλλά όχι απαραίτητα... βιώσιμες
Τα αποτελέσματα των stress tests ήταν ενθαρρυντικά, ωστόσο υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, προκειμένου η ευρωπαϊκή οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη
Ικανοποιητική κρίνεται η κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά δεν είναι ικανή να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία, προειδοποιεί ο Economist, σε νέο σημερινό του άρθρο, αποτιμώντας την επόμενη μέρα για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, στη μετά stress tests εποχή.
Όπως επισημαίνει το περιοδικό, πριν από περίπου πέντε χρόνια, η ανακάλυψη της μαύρης τρύπας στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας πυροδότησε την έναρξη της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Από τότε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δίνουν μάχη για την αναχαίτιση της κρίσης.
Μέρος της προσπάθειας αυτής αποτέλεσε και η δοκιμασία των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώθηκαν την περασμένη Κυριακή 26 Οκτωβρίου.
Κατά γενική ομολογία, τα αποτελέσματα των stress tests ήταν ενθαρρυντικά, πλην εκείνα που αφορούσαν τις ιταλικές τράπεζες.
Ωστόσο, κατά τον Economist, υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, προκειμένου η ευρωπαϊκή οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Το περιοδικό κάνει ειδική μνεία στο δυσθεώρητο ύψος των 879 δισ. ευρώ των προβληματικών δανείων που βρέθηκαν στα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών τραπεζών...
Οι σκεπτικιστές αναρωτιούνται εάν τελικώς τα stress tests ήταν αυστηρά, δεδομένου ότι ακόμη και το πλέον δυσμενές σενάριο δεν περιείχε τον κίνδυνο εμφάνισης αποπληθωρισμού, έναν κίνδυνο που θα οδηγούσε στα ύψη τον αριθμό των χρεοκοπιών...
Για την ώρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι ένα: Η αναιμική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Όπως προειδοποιεί ο Economist, μέσω των stress tests οι ευρωπαϊκές τράπεζες απέδειξαν ότι είναι φερέγγυες, αλλά το εάν θα καταστούν βιώσιμες θα εξαρτηθεί από το εξής: Από τη δυνατότητά τους να βρουν πελάτες σε θέση να δανείζονται, αλλά και να αποπληρώνουν...
"Ένα υγιές τραπεζικό σύστημα είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ανάταση της οικονομίας της Ευρωζώνης", διαμηνύει το περιοδικό.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης