Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Παλαιστινιακό στο επίκεντρο συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Νοέμβριο

Το Παλαιστινιακό στο επίκεντρο συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Νοέμβριο
Απογοήτευση στις τάξεις των Παλαιστινίων από την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις και τη συνεχή εποικιστική δραστηριότητα
Πιθανό εκτιμάται ένα ψήφισμα για τα παλαιστινιακά εδάφη σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον ερχόμενο μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Γενάντι Γκατίλοφ.
Όπως επισήμανε σε δηλώσεις του, «οι Παλαιστίνιοι είναι απογοητευμένοι από την έλλειψη προόδου στη διαπραγματευτική διαδικασία και από το συνεχιζόμενο εποικισμό εδαφών από τους Ισραηλινούς» και πρόσθεσε ότι «δεν βλέπουν (σ.σ. οι Παλαιστίνιοι) άλλη λύση από το να στραφούν στα Ηνωμένη Έθνη».
Αν και όπως τόνισε, είναι ακόμη άγνωστο πότε θα συγκληθεί το 15μελές Συμβούλιο, «είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένα ψήφισμα εν μέσω αυτής της κατάστασης».
Σημειώνεται ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε τα σχέδια για την κατασκευή περισσοτέρων των 1.000 νέων κατοικιών στις πολυπληθείς γειτονιές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Παράλληλα, ο Νετανιάχου έχει διατάξει να ξεκινήσουν προετοιμασίες για την υλοποίηση έργων υποδομής στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής 12 νέων οδικών οδών που θα χρησιμοποιούνται τόσο από τους αποίκους όσο και τους Παλαιστινίους.
Στις αρχές του μήνα, η Παλαιστίνη μαζί με αραβικά κράτη ετοίμασαν ένα σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο τίθεται ως καταληκτική ημερομηνία για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής ο Νοέμβριος του 2016.
Αυτό το σχέδιο ψηφίσματος παροτρύνει το Ισραήλ να αποσυρθεί νωρίτερα από όλα τα κατεχόμενα από το 1967 παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Παράλληλα, προβλέπει επίλυση των διαφορών Ισραήλ – Παλαιστίνης στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τις συμφωνίες της Μαδρίτης, αλλά και της αραβικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας και του οδικού χάρτη του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή.
Ακόμη, το σχέδιο ψηφίσματος απαιτεί να μπει τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ και όλες τις πράξεις βίας και εχθροπραξίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης