Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Δεν «απειλήθηκε» η αξιοπιστία της ΕΚΤ από τα stress test των τραπεζών

tags :
Commerzbank: Δεν «απειλήθηκε» η αξιοπιστία της ΕΚΤ από τα stress test των τραπεζών
Τα αποτελέσματα δεν είναι πλήρως συγκρίσιμα μεταξύ όλων των τραπεζών
Δεν δοκιμάστηκε η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά τα stress test, σύμφωνα με την Commerzbank, η οποία προχώρησε σήμερα σε ένα review των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν χτες.
Σύμφωνα με την 7σέλιδη ανάλυση υπό τον τίτλο "Relief and questions after stress test results" (Ανακούφιση και ερωτήματα μετά τα αποτελέσματα των stress test), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Commerzbank επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε δύο κρίσιμα ερωτήματα:

Τα αποτελέσματα είναι πλήρως συγκρίσιμα μεταξύ όλων των τραπεζών;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες τράπεζες εμφανίζονται μόνο σε έναν από τους δύο πυλώνες της άσκησης (δηλαδή μόνο στα AQRs ή μόνο στα τεστ κοπώσεως αντί και για τα δύο).
Ως εκ τούτου, τα δημοσιευμένα αποτελέσματα δεν παρέχουν κατ 'ανάγκη πλήρως συγκρίσιμη εικόνα για όλους τους συμμετέχοντες.
Οι τράπεζες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη δεν συμμετέχουν στις ασκήσεις AQR.
Αυτές είναι οι μεγάλες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας.
Κατά την άποψη της Commerzbank, τα στοιχεία αυτών των τραπεζών θα μπορούσαν να είναι χειρότερα, αφού θα έπρεπε να υπάρξει έλεγχος της έκθεσης τους σε διάφορους τομείς της οικονομίας τόσο για τις ίδιες όσο και για τις θυγατρικές τους στην Ευρωζώνη.
Αντίθετα, κάποιες μικρής κλίμακας τράπεζες της ευρωζώνης, οι οποίες δεν υποβλήθησαν σε stress test, δεν είναι τόσο σημαντικές, επομένως η σημασία τους περιορίζεται.

Ανακεφαλαιοποίηση - Τι έκανε η ΕΚΤ και η ΕΒΑ

Με το ενιαίο εποπτικό μηχανισμό που ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου, η ΕΚΤ και η ΕΒΑ έχουν αξιολογήσει την υγεία των 130 ευρωπαϊκών τραπεζών.
Σε ένα πρώτο βήμα, η ΕΚΤ εξέτασε την ποιότητα του ενεργητικού των ισολογισμών των τραπεζών στο λεγόμενο "Έλεγχο Ποιότητας Ενεργητικού (AQR).
Αυτό έγινε για να δημιουργήσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών, π.χ. στον καθορισμό των μη-εξυπηρετούμενων δανείων.
Επίσης, όλες οι τράπεζες που αναμένεται να βρεθούν υπό την εποπτεία της ΕΚΤ το Νοέμβριο, δοκιμάστηκαν σε σχέση με το αν τα κεφάλαιά τους ήταν αρκετά για να αντέξουν σε δυσμενείς συνθήκες.
Το δεύτερο βήμα, το τεστ κοπώσεως, διενεργήθηκε από την ΕΒΑ για να μετρηθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών σε περίπτωση επιδείνωσης του περιβάλλοντος λειτουργίας τους.
Οι τράπεζες εξετάστηκαν στο βασικό και το δυσμενές σενάριο, υποβάλλοντας τους ισολογισμούς τους σε συνθήκες σημαντικής πτώσης του ΑΕΠ σε συνδυασμό με την αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης