Τελευταία Νέα
Διεθνή

Monte dei Paschi: Επί τάπητος η επιλογή έκδοσης ομολόγου CoCo για να καλυφθεί το έλλειμμα των 2,1 δισ. ευρώ

Monte dei Paschi: Επί τάπητος η επιλογή έκδοσης ομολόγου CoCo για να καλυφθεί το έλλειμμα των 2,1 δισ. ευρώ
Yπενθυμίζεται πως η ιταλική τράπεζα έλαβε στις αρχές του 2013 κρατική στήριξη ύψους 3 δισ. ευρώ

(upd2)Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της Banca Monte dei Paschi di Siena στο ιταλικό χρηματιστήριο, καθώς με την έναρξη της συνεδρίασης βρέθηκε να υποχωρεί έως -15%, λόγω της μεγάλης αποτυχίας της στα stress tests.
"Δεν χρειαζόμαστε κρατική στήριξη" διαμηνύει η Banca Monte dei Paschi di Siena, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, που βρίσκεται στην πλέον εύθραυστη θέση, αφού τα stress tests κατέδειξαν κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 2,1 δισ. ευρώ, παρά την αύξηση κεφαλαίου του 2014.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, επί τάπητος βρίσκεται και η επιλογή έκδοσης ομολόγου CoCo. 
Τα ομόλογα CoCo είναι «υπό αίρεση» μετατρέψιμα ομόλογα, τα οποία όμως μπορούν να μετατραπούν σε μετοχή μόνον όταν η τιμή της φτάσει κάποιον συγκεκριμένο στόχο.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore, ο CEO της τράπεζας, F. Viola, δήλωσε πως η τράπεζα εξετάζει κάθε εναλλακτική λύση για να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες, ακόμη και την πιθανότητα συγχώνευσης, αλλά όχι το ενδεχόμενο να λάβει νέα κρατική στήριξη.
Σύμφωνα με τον Viola, εξετάζονται όλες οι λύσεις, ακόμη και το ενδεχόμενο εξαγοράς από κάποια μεγαλύτερη τράπεζα.
«Προς το παρόν δεν βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με κάποιον» εξήγησε ωστόσο.
Υπενθυμίζεται πως η ιταλική τράπεζα έλαβε στις αρχές του 2013 κρατική στήριξη ύψους 3 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί εδώ πως εννέα ιταλικές τράπεζες απέτυχαν στις ασκήσεις αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την Banca Monte dei Paschi di Siena, να βρίσκεται στη χειρότερη θέση.
Συνολικά οι ιταλικές τράπεζες εμφανίζουν κεφαλαιακό έλλειμμα 9,41 δισ. ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013, ενώ μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2014 το κεφαλαιακό έλλειμμα φτάνει τα 3,31 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την πρώτη αντίδραση των αναλυτών, η Ιταλία δείχνει να έχει σημαντικό πρόβλημα με τον τραπεζικό της κλάδο, με την Monte dei Paschi να αντιμετωπίζει κενό 2,1 δισ. ευρώ, μετά την ΑΜΚ του 2014.
Όπως έγινε γνωστό, η Monte dei Paschi έχει ήδη προσλάβει εξωτερικό σύμβουλο για τη διαμόρφωση της στρατηγικής για την επόμενη μέρα.

(Πρώτη ενημέρωση: Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014, ώρα 10:00)


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης