Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Ποια είναι τα νέα «κακά παιδιά» της Ευρωζώνης - Εκ του ισχυρού «πυρήνα» τα προβλήματα…

Capital Economics: Ποια είναι τα νέα «κακά παιδιά» της Ευρωζώνης - Εκ του ισχυρού «πυρήνα» τα προβλήματα…
«Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του Νότου έχει αφήσει πίσω ορισμένες χώρες του πυρήνα»
Τις χώρες, οι οποίες απαρτίζουν τη νέα ευρωπαϊκή περιφέρεια, δηλαδή τα νέα «κακά παιδιά» της Ευρωζώνης, αναζητά η Capital Economics.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές Roger Bootle και Jonathan Loynes, η νέα «ευρωπαϊκή περιφέρεια» αντανακλάται σε ορισμένες χώρες του «πυρήνα», όπως για παράδειγμα το Βέλγιο, η Γαλλία και η Φινλανδία.
«Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του Νότου έχει αφήσει πίσω ορισμένες χώρες του πυρήνα, όπως το Βέλγιο και η Γαλλία» αναφέρει χαρακτηριστικά η Capital Economics.
Όπως εξηγεί στη συνέχεια, η διαδικασία της μείωσης του εργατικού κόστους στον ευρωπαϊκό Νότο συμβάλει στην τάχιστη ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας.
Ωστόσο, προειδοποιεί, ορισμένες χώρες του «πυρήνα» υπολείπονται σημαντικά της διαδικασίας ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας, γεγονός που θέτει σημαίνοντες κινδύνους στην Ευρωζώνη.  
Έτσι, συνεχίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, χώρες όπως το Βέλγιο και η Γαλλία, αναμένεται να αποτελέσουν τη νέα ευρωπαϊκή περιφέρεια, δηλαδή το νέο κίνδυνο της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της Capital Economics, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν καταφέρει να μειώσουν σημαντικά το κόστος εργασίας.
Την ίδια στιγμή όμως, χώρες του «πυρήνα», όπως το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Γαλλία, εξακολουθούν να αυξάνουν το κόστος εργασίας, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και εν συγκρίσει με το ευρωπαϊκό μέσον όρο.
«Ένα γκρουπ χωρών του πυρήνα έρχεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο αποδυνάμωσης του αναπτυξιακού outlook, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στην περιφέρεια πριν από πέντε χρόνια» διατείνει εν συνεχεία.
Αναμφισβήτητα πάντως, οι προαναφερθείσες χώρες έχουν ήδη διαγνώσει τα πρώτα δυσμενή οικονομικά σημάδια, καθώς η Φινλανδία παραμένει σε ύφεση, η Γαλλία είναι εγκλωβισμένη στη στασιμότητα και το Βέλγιο αγωνιά να σημειώσει μία βιώσιμη ανάκαμψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης