Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΙΟΒΕ: Παραμένει ο πολιτικός κίνδυνος - Ενδείξεις πως δεν υπάρχει βούληση για μεταρρυθμίσεις - Πως θα βγει η Ελλάδα στις αγορές

ΙΟΒΕ: Παραμένει ο πολιτικός κίνδυνος - Ενδείξεις πως δεν υπάρχει βούληση για μεταρρυθμίσεις - Πως θα βγει η Ελλάδα στις αγορές
Οι μεταρρυθμίσεις δεν προέκυψαν από το μνημόνιο - Το μνημόνιο προέκυψε από την αδυναμία της Ελλάδας να κάνει μεταρρυθμίσεις
Ανάπτυξη +0,7% για την ελληνική οικονομία προβλέπει για το τρέχον έτος, 2014, το ΙΟΒΕ, όπως προκύπτει από τη νέα έκθεσή του για τον μήνα Οκτώβριο.
Υπενθυμίζεται εδώ πως οι επίσημες προβλέψεις κυβέρνησης και τρόικας κάνουν λόγο για ανάπτυξη +0,6% κατά το τρέχον έτος.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει πλήρως την πρόσβασή της στις αγορές, ωστόσο απαιτούνται τρεις προϋποθέσεις για να επιτευχθεί αυτό.
Πιο συγκεκριμένα, κατά το ΙΟΒΕ, για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, να βελτιωθούν οι συνθήκες στις αγορές και να υπάρχει ως συμπλήρωμα στον δανεισμό από τις αγορές πρόσθετη χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην έκθεσή του το ΙΟΒΕ, η Ελλάδα δεν πρέπει να σταματήσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
Όπως τονίζεται, οι μεταρρυθμίσεις δεν προέκυψαν από το μνημόνιο, αντίθετα το μνημόνιο προέκυψε από την αδυναμία της Ελλάδας να κάνει μεταρρυθμίσεις.
Οι αναλυτές του ΙΟΒΕ αποδίδουν το αρνητικό κλίμα στην αύξηση του πολιτικού κινδύνου, στην καθυστέρηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και στην υποχώρηση των προοπτικών ανάπτυξης και ειδικότερα στην Ευρώπη, όπως και αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων στην περιοχή.
Ειδικά για τον πολιτικό κίνδυνο αναφέρεται πως «από τις ευρωεκλογές και μετά έχει κυριαρχήσει σταδιακά στον πολιτικό διάλογο η προοπτική αναίρεσης των κύριων χαρακτηριστικών της οικονομικής πολιτικής».
«Δημιουργήθηκε η εικόνα», αναφέρεται στην έκθεση, «ότι μάλλον δεν υπάρχει η πρόθεση ή η δυνατότητα ουσιαστικής εφαρμογής και εμβάθυνσης των δομικών μεταρρυθμίσεων, ότι στο επίπεδο της δημοσιονομικής ισορροπίας η πίεση για άκριτες μειώσεις φόρων μπορεί να δημιουργήσει μελλοντικούς κινδύνους, ενώ στο επίπεδο της εξωτερικής χρηματοδότησης δόθηκε μεγάλη έμφαση στην άμεση απεμπλοκή από τη συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές και εταίρους, ακόμη και αν μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να συνοδεύεται από πρόσθετο κόστος και ρίσκο. Θα έλεγε κανείς ότι σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας κυριάρχησε η επιθυμία επιστροφής στις οικονομικές συμπεριφορές που οδήγησαν στην κρίση. Υπό αυτό το πρίσμα, τόσο η αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων όσο και ειδικότερα η πρόσφατη ακραία πίεση στις αγορές ομολόγων και στην κεφαλαιαγορά είναι ευεξήγητες».
Στο ΙΟΒΕ θεωρούν πως «ο δρόμος που ανοίγεται για την ελληνική οικονομία δεν προβλέπεται να είναι ευθύγραμμος αλλά μπορεί να είναι πολύ θετικός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης