Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling (ESM): Η Ευρωζώνη προτιμά μια πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα - Βιώσιμο το χρέος, ίσως και να μην απαιτηθεί νέα ελάφρυνση

Regling (ESM): Η Ευρωζώνη προτιμά μια πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα - Βιώσιμο το χρέος, ίσως και να μην απαιτηθεί νέα ελάφρυνση
Στο Eurogroup της Δευτέρας υπήρξε μια ευρεία σύμπλευση απόψεων για το εξής: Θα βοηθούσε πολύ την Ελλάδα μια βιώσιμη, αξιόπιστη και συνετή έξοδο από το πρόγραμμα
Υπέρ μιας προληπτικής, πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα τάσσεται ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.
"Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αναχρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές, σε περίπτωση που επιδιώξει μια πρόωρη έξοδό της από τα πακέτα διάσωσης", δήλωσε ο Regling, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο MNI.
Όπως εξηγεί, η Ευρωζώνη περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας, αλλά και τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ, προκειμένου να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την ελληνική οικονομία.
"Όταν έχουμε αυτά τα αποτελέσματα, τότε θα είναι πιο εύκολο να πούμε τι μπορεί να είναι πιθανό για την Ελλάδα και τι δεν μπορεί να είναι πιθανό", προσθέτει ο ισχυρός άντρας του ESM, για να συμπληρώσει πως στο Eurogroup της Δευτέρας υπήρξε μια ευρεία σύμπλευση απόψεων για το εξής: Θα βοηθούσε πολύ την Ελλάδα μια βιώσιμη, αξιόπιστη και συνετή έξοδο από το πρόγραμμα".
"Η Ελλάδα κατέστησε σαφές πως προσδοκά μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να λάβει την τελευταία δόση από τον EFSF. Πρόκειται για 1,8 δισ. ευρώ. Αυτή θα είναι η τελευταία εκταμίευση. Όμως αυτό θα εξαρτηθεί από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης", σημείωσε επίσης ο Regling.
"Οι πιστωτικές γραμμές είναι ένα από τα διαθέσιμα εργαλεία που θα μπορούσε να λάβει η Ελλάδα. Η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει μια πιστωτική γραμμή για να στηριχθεί η μεταρρυθμιστική της προσπάθεια. Αυτό θα ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο, στην περίπτωση που η Αθήνα δεν χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια", ανέφερε επίσης.
Ερωτηθείς για το έτερο μείζον θέμα της Ελλάδας, εκείνο που αφορά στο χρέος, ο Regling τόνισε χαρακτηριστικά: Η ελάφρυνση του χρέους είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα. Θα το συζητήσουμε όταν θα έχουμε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της τρόικας. Ωστόσο η ανάγκη είναι περιορισμένη. Μπορεί το χρέος της Ελλάδας να είναι υψηλό, αλλά είναι και βιώσιμο.
"Όσο οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο", διεμήνυσε.
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο χρονικής παράτασης, στα 50 έτη, της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, αναγνώρισε πως παραμένει μια πιθανότητα και ένα χρήσιμο εργαλείο.
"Άραγε χρειάζεται περισσότερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους; Έχει ήδη υπάρξει..." διερωτάται με νόημα ο Regling, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Ελλάδα ίσως και να μην χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης