Τελευταία Νέα
Οικονομία

Wilbur Ross: Η Τρ. Κύπρου θα περάσει με επιτυχία τα stress test της ΕΚΤ - Γιατί ο Draghi κινείται στη σωστή κατεύθυνση

tags :
Wilbur Ross: Η Τρ. Κύπρου θα περάσει με επιτυχία τα stress test της ΕΚΤ - Γιατί ο Draghi κινείται στη σωστή κατεύθυνση
Ο Draghi έχει δίκιο όταν λέει πως η Ευρώπη χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μειώσει την ανεργία, υποστηρίζει ο W. Ross
Την άποψη ότι ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες δέχεται σφοδρή κριτική για το εάν υπήρξε ή όχι τολμηρός σχετικά με τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας, κινείται στη σωστή κατεύθυνση και πράττει ορθά εξέφρασε ο Wilbur Ross.
Ο Ross, επικεφαλής και CEO της WL Ross & Co., (που έχει μετοχές τόσο στη Bank of Ireland όσο και στην Τράπεζα Κύπρου) σε δηλώσεις του στoν Αntenna Κύπρου και τον δημοσιογράφο Σ. Ιωακείμ υπεραμύνεται των πολιτικών και των απόψεων του Mario Draghi.
«Ο Draghi έχει δίκιο όταν λέει πως η Ευρώπη χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μειώσει την ανεργία. Τα κράτη που είχαν πιο φιλελεύθερη εργασιακή νομοθεσία, όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία, κατάφεραν να επιτύχουν πιο γρήγορη ανάκαμψη. Εκείνα που έχουν μια πιο προστατευτική νομοθεσία, είχαν βραδύτερο ρυθμό ανάκαμψης. Οι πολιτικοί πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν τους εργαζόμενους, αλλά επί της ουσίας κάνουν την κατάσταση χειρότερη» τόνισε ο Ross.
Σύμφωνα με το CNBC, o Draghi δέχεται σκληρή κριτική κυρίως από τη Γερμανία ότι μετατρέπει την ΕΚΤ σε μια «junk bank» μέσω της απόφασης του η ΕΚΤ να προχωρήσει στην υλοποίηση προγράμματος αγοράς τίτλων εμπορικών τραπεζών.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το CNBC, η αντίδραση της αγοράς σε αυτήν την πολιτική υποδηλώνει ότι πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Draghi δεν πήγε πολύ μακριά για να τονώσει την οικονομία της Ευρωζώνης.
Βάσει του δημοσιεύματος, η Ευρωζώνη απειλείται από έναν αποπληθωρισμό ανάλογο με αυτόν που έπληξε την Ιαπωνία, την ώρα που η ανάπτυξη της παραμένει στάσιμη.
Όπως υπογραμμίζει ο Ross, τα σχέδια της ΕΚΤ για ποσοτική χαλάρωση θα έχουν ένα αρκετά περιορισμένο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία και αυτό που χρειάζεται είναι μια αλλαγή στην πολιτική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
«Ο Draghi πρέπει να συνεχίσει τις παραινέσεις αυτές και να ενθαρρύνει μια πιο έξυπνη δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη. Η τρόικα έχει επιβάλλει κάποια εξαιρετικά ακραία μέτρα λιτότητας στις ώρες εκείνες που βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης. Αυτές είναι σε καλή θέση από την άποψη του δημόσιου χρέους, αλλά είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψουν οικονομικά» τονίζει ο Ross.
Ο Ross εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Τράπεζα Κύπρου θα περάσει με επιτυχία τα stress test της ΕΚΤ ενώ χαιρέτισε την απόφαση της Τράπεζας να προτείνει ως διευθύνοντα σύμβουλο τον Josef Ackermann, πρώην CEO της Deutsche Bank.
«Μέχρι οι τράπεζες να μάθουν το εάν η ΕΚΤ κρίνει πως διαθέτουν επαρκή κεφάλαια, δεν πρόκειται να ακολουθήσουν καμία επιθετική πολιτική για την χορήγηση δανείων» τόνισε ο Ross.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης