Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθερά αρνητικός εναντίον τoυ προγράμματος αγοράς ABS ο J. Weidmann (Bundesbank) - «Αιχμάλωτη των κυβερνήσεων η ΕΚΤ»

Σταθερά αρνητικός εναντίον τoυ προγράμματος αγοράς ABS ο J. Weidmann (Bundesbank) - «Αιχμάλωτη των κυβερνήσεων η ΕΚΤ»
«Η Bundesbank παραμένει πιστή στις αρχές της»
Σταθερός στην κριτική προς την ΕΚΤ παρέμεινε ο επικεφαλής της Bundesbank, καταφέροντας για ακόμη μία φορά εναντίον του προγράμματος αγοράς ABS και καλυμμένων ομολόγων.
Μιλώντας στην εφημερίδα Wall Street Journal, o J. Weidmann αμφισβήτησε ευθέως τα μέτρα της ΕΚΤ, τονίζοντας πως υπονομεύουν την ικανότητα των τραπεζών να βγουν στις αγορές, προκειμένου να αναζητήσουν κεφάλαια.
«Υπάρχει κίνδυνος η νομισματική πολιτική να καταστεί αιχμάλωτη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων» τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε, το πρόγραμμα αγοράς ABS κρύβει αρκετούς κινδύνους, καθώς η ΕΚΤ ενδέχεται να φορτωθεί αρκετά προβληματικά assets των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Ας σημειωθεί πως γύρω από την άποψη του J. Weidmann συσπειρώνονται και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης.
Παρά την αντίθεσή του πάντως, ο επικεφαλής της Bundesbank υπενθύμισε πως έχει στηρίξει τα ληφθέντα μέτρα της ΕΚΤ, όπως για παράδειγμα τη μείωση του βασικού επιτοκίου και την επιβολή αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων.
Όσον αφορά τη Γερμανία, ο J. Weidmann καταφέρθηκε εναντίον του ΔΝΤ, το οποίο κάλεσε το Βερολίνο να μειώσει τους φόρους και να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες.
«Η Bundesbank παραμένει πιστή στο πρόγραμμά της, το οποίο στοχεύει στη διατήρηση ενός χαμηλού πληθωρισμού, στη διασφάλιση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας από τους διαφαινόμενους κινδύνους και στην αυστηρή διάκριση από τις δημοσιονομικές ανάγκες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης» κατέληξε ο J. Weidmann.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης