Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης να δώσει λύση στο θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων - Γιατί ναυαγεί το σχέδιο Δένδια

Πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης να δώσει λύση στο θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων - Γιατί ναυαγεί το σχέδιο Δένδια
Το σχέδιο αυτό είναι το σημαντικό (αν όχι το μοναδικό) που προσπαθεί ο νέος υπουργός Ανάπτυξης να περάσει και τελικά αποτυγχάνει
Στα «βράχια» οδηγήθηκε το περίφημο σχέδιο του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το χθεσινό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα δείχνει για μια ακόμη φορά ότι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως είναι η ρύθμιση των δανείων για χιλιάδες μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που λόγω της κρίσης, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Το προσχέδιο που παρουσίασε χτες ο κ. Δένδιας στην τρόικα δεν έγινε δεκτό στο σύνολο του (και όχι σε κάποια επιμέρους θέματα).
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν ένα αρκετά πολύπλοκο σχέδιο, το οποίο οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν μπορούσαν να κατανοήσουν.
Να σημειωθεί ότι το σχέδιο αυτό είναι το σημαντικό (αν όχι το μοναδικό) που προσπαθεί ο νέος υπουργός Ανάπτυξης να περάσει και τελικά αποτυγχάνει.
Στο σχέδιο της ρύθμισης των δανείων των επιχειρήσεων όμως δεν είχε «ποντάρει» μόνο ο κ. Δένδιας αλλά και η κυβέρνηση αφού υπολόγιζε ότι αν γινόταν τελικά δεκτό, θα έπαιρνε αρκετούς «πόντους» ενόψει της προεκλογικής περιόδου.
Έτσι όλες οι περίφημες ανακοινώσεις του υπουργείου τις προηγούμενες ημέρες περί ενός σχεδίου – ανάσα για τον παραγωγικό ιστό της χώρας, αποδείχτηκαν "χωρίς αντίκρισμα".
Επίσης οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι ο κ. Δένδιας δεν είχε διαβάσει το σχέδιο που παρουσιάστηκε στην τρόικα, αφού όταν ρωτήθηκε χτες για το σχέδιο εξυγίανσης των επιχειρήσεων τόνισε ότι θα πρέπει να φέρει την έγκριση του 60% των πιστωτών… ενώ στο προσχέδιο αναφέρεται «το 50% των πιστωτών».
Παράγοντες της αγοράς πάντως εκτιμούν ότι λόγω και της βαρύνουσας σημασίας που δίνει η κυβέρνηση για την διάσωση των επιχειρήσεων... είναι πολύ πιθανό να συμφωνήσει τελικά με την τρόικα, "θυσιάζοντας" κάποιο άλλο ανοιχτό μέτωπο.

Τι προβλέπει το προσχέδιο που παρουσίασε το ΥΠΑΝ
- Τη διαγραφή των προσαυξήσεων και προστίμων που έχουν επιβληθεί ως προς οφειλές που κατέστησαν υπερήμερες κατά την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου του 2010 έως και 31 Δεκεμβρίου 2013.
- Την εξόφληση των οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς όπως αυτές ήταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2013 και αφού αφαιρεθούν οι διαγραφές, υπό τους όρους που θα συμφωνηθεί η αποπληρωμή της τραπεζικής οφειλής, με την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι πέραν των 120 ισόποσων μηνιαίων δόσεων.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης