Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πιθανό σενάριο η AMK της Attica bank να μετατεθεί – Μάλλον ακυρώνεται ο διαγωνισμός για στρατηγικό επενδυτή

tags :
Πιθανό σενάριο η AMK της Attica bank να μετατεθεί – Μάλλον ακυρώνεται ο διαγωνισμός για στρατηγικό επενδυτή
Υπάρχουν ενδείξεις....ότι ο διαγωνισμός για στρατηγικό επενδυτή θα ακυρωθεί...
Ενδείξεις – και όχι ακόμη αποδείξεις – ότι η αύξηση κεφαλαίου των 434 εκατ ευρώ της Attica bank, θα παραταθεί έως και 6 μήνες χωρίς να υπάρχει το οποιαδήποτε νομικό πρόβλημα.
Ούτως ή άλλως μια αύξηση κεφαλαίου μπορεί να παραταθεί έως και 6 μήνες και σε ειδικές περιπτώσεις έως 8 μήνες από την ημερομηνία λήψης των αποφάσεων.
Η βασική αιτία της μετάθεσης είναι το γεγονός ότι οι 3 ενδιαφερόμενοι που απέμειναν από τους 15 – άπαξ και διεθνή funds αποχώρησαν όπως το Apollo – δηλαδή το Ρωσικό Baikal Regional Development Fund, ένα κινέζικο fund και ο επιχειρηματίας Χαλικιάς  είναι έως αδύνατο να τους εγκρίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, παρ΄ότι η Baikal είναι ισχυρό ρωσικό fund. 
Όμως το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι μεγάλοι ξένοι όπως το Apollo αποχώρησαν από την διαγωνιστική διαδικασία και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει κυρίως το ΤΣΜΕΔΕ που ελέγχει το 51%.
Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι αποχώρησαν κυρίως γιατί το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών που είναι ο βασικός μέτοχος της Attica bank δεν ήθελε να υποχωρήσει κάτω του 34% από 51% που ελέγχει την τρέχουσα περίοδο καθώς και λόγω των αναφορών ΣΥΡΙΖΑ ότι θα μετατραπεί η Attica bank σε αναπτυξιακή τράπεζα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η Attica bank στις 13 Οκτωβρίου που έχει συγκληθεί η πρώτη επαναληπτική γενική συνέλευση μπορεί να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τους μετόχους αλλά η αύξηση να υλοποιηθεί σε βάθος 6 ή 8 μηνών το αργότερο.
Στο διάστημα αυτό θα έχει υπάρξει αλλαγή πολιτικού σκηνικού και η επόμενη κυβέρνηση θα αποφασίσει…για το μέλλον της Attica bank.
Με την παράταση της αύξησης κεφαλαίου είναι προφανές ότι η διαγωνιστική διαδικασία για αναζήτηση στρατηγικού συμμάχου και δεν αποκλείεται να επαναληφθεί στο μέλλον.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι σχεδόν καθολικά οι ξένοι ενδιαφερόμενοι ζητούσαν ποσοστό του ΤΣΜΕΔΕ κάτω από 34% και ταυτόχρονα 51% ή και μεγαλύτερο ποσοστό με απόλυτο έλεγχο του management.
Οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ κρίσιμες για την Attica bank καθώς θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την αύξηση κεφαλαίου και την διαγωνιστική διαδικασία.
Τα σενάρια που είχαν αναφερθεί και ήθελαν π.χ. μερικώς να καλύπτεται η ΑΜΚ ενέχει ρίσκο για το ΤΣΜΕΔΕ και δεν φαίνεται ότι μπορεί να υλοποιηθεί γιατί η DGCom θα αντιδράσει ακυρώνοντας μια τέτοια απόφαση καθώς το ΤΣΜΕΔΕ θα βρεθεί να ελέγχει το 67% με 75% της Attica bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης