Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεύτερο «όχι» στο πρόγραμμα ABS της ΕΚΤ - Εναντίον των νέων μέτρων οι Nowotny (Αυστρία) και Weidmann (Γερμανία)

Δεύτερο «όχι» στο πρόγραμμα ABS της ΕΚΤ  - Εναντίον των νέων μέτρων οι Nowotny (Αυστρία) και Weidmann (Γερμανία)
"Λάθος το πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά ABS"
Πληθαίνουν οι «φωνές» εναντίον των νέων μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς εκτός του μόνιμου αντιρρησία J. Weidmann, εναντίον του προγράμματος αγοράς ABS τάχθηκε και ο Ed. Nowotny.
Στον απόηχο της δημοσιοποίησης των λεπτομερειών του προγράμματος Asset-Backet-Purchase (ABS), ο Αυστριακός τραπεζίτης εξέφρασε την αντίθεσή του στις σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ.
Μάλιστα, ο Ed. Nowotny καταφέρθηκε συγκεκριμένα εναντίον του προγράμματος ABS της κεντρικής τράπεζας.
Ας σημειωθεί πως παρόμοιες ενστάσεις έχει διατυπώσει κατά καιρούς και ο διοικητής της Bundesbank, J. Nowotny.
Μάλιστα, ο Γερμανός τραπεζίτης έχει ταχθεί εναντίον τόσο του προγράμματος των ABS όσο και των καλυμμένων ομολόγων.

Οι όροι του προγράμματος ABS
Παρουσιάζοντας περισσότερα στοιχεία του προγράμματος αγορών ABS και καλυμμένων τίτλων, ο Draghi ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ θα προβεί σε αγορές ABS με αξιολόγηση χαμηλότερη του ΒΒΒ.
Ωστόσο διευκρίνισε πως η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε αγορές δομημένων ομολόγων, τα οποία η κεντρική τράπεζα δέχεται ως εγγυήσεις.
Aυτό όμως που πρέπει να τονιστεί είναι πως ο Draghi έθεσε ως προαπαιτούμενο για την αγορά ABS, οι χώρες να ακολουθήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα ο Draghi κατέστησε σαφές: "Όχι πρόγραμμα... όχι αγορές ABS", διευκρινίζοντας πως πρέπει να εξεταστούν οι προϋποθέσεις.
Προφανώς το πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθήσει η κάθε χώρα, για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ABS, θα είναι δεσμευτικό σε μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικούς στόχους.
"Χωρίς πρόγραμμα δεν θα υπάρχουν αγορές ABS και καλυμμένων ομολόγων", είναι η ουσία των σημερινών ανακοινώσεων του διοικητή της ΕΚΤ.
"Τα νέα μέτρα της ΕΚΤ θα στηρίξουν συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς τα οποία έχουν καθοριστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας", δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, διευκρινίζοντας ωστόσο πως τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΚΤ θα έχουν περιορισμένο όφελος εάν δεν υποστηριχθούν ταυτόχρονα από κινήσεις των κυβερνήσεων.
"Χρειαζόμαστε τη συνδρομή κι άλλων πολιτικών για τη στήριξη των επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας", πρόσθεσε ο Draghi για να προειδοποιήσει πως η πιστωτική επέκταση στην Ευρωζώνη παραμένει αδύναμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης