Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αν υλοποιηθούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου, οι τράπεζες σε ποιες τιμές θα αντλούσαν κεφάλαια; - Δυνητικό discount -32% έως -40%

Αν υλοποιηθούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου,  οι τράπεζες σε ποιες τιμές θα αντλούσαν κεφάλαια; - Δυνητικό  discount  -32% έως -40%
Το σενάριο που παρουσιάζουμε στηρίζεται σε ένα συντηρητικό μοντέλο προσδιορισμού των τιμών των δυνητικών ΑΜΚ των τραπεζών
Απομένουν 26 ημέρες πριν την δημοσιοποίηση των stress tests των τραπεζών που υλοποιεί πανευρωπαϊκά η ΕΚΤ και το ερώτημα παραμένει αν χρειαστούν οι τράπεζες νέα κεφάλαια σε ποιες τιμές θα τα αντλήσουν;
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ισχυρότατη πτώση που καταγράφεται στο ελληνικό χρηματιστήριο και παρασύρει σε ισχυρή πτώση τράπεζες και warrants, δεν επηρεάζεται μόνο από τις εκτιμήσεις της πλειοψηφίας των αναλυτών ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια 3-4 δισεκ. αλλά κυρίως γιατί οι επενδυτές βλέπουν το τέλος της κυβέρνησης.
Αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποδέχεται κανείς τα σενάρια καταστροφής για bank run στις καταθέσεις, ωστόσο μέχρι να αποσαφηνιστεί το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει καιρός.
Το διάστημα αυτό από σήμερα έως τις εκλογές και την αποκρυστάλλωση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι διάστημα αρκετών μηνών, ότι πιο καταστροφικό δηλαδή η παρατεταμένη πτώση, η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα της Ελλάδος, της οικονομίας και των τραπεζών.
Οι τράπεζες όμως χρονικά τουλάχιστον προηγούνται των πολιτικών εξελίξεων και το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται στο αν και κατά πόσο θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Αν χρειαστούν νέα κεφάλαια οι τράπεζες, σε ποιες τιμές θα υλοποιηθούν οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου;
Από τα asset quality review που έχουν ολοκληρωθεί φαίνεται ότι προκύπτει πρόσθετη επιβάρυνση 4,75 με 5 δισεκ. αλλά δεν είναι σαφές αν αυτά αφορούν κεφάλαια ή πρόσθετες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια.
Προφανώς αν αφορούν κεφάλαια, τότε υπάρχει πρόβλημα σοβαρό, αν αφορούν μόνο προβλέψεις η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.
Εφόσον προκύψουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου, θα πρέπει να απομιμηθούν οι εξής παράμετροι  
1)Οι τράπεζες θα αποτύχουν να περάσουν τα stress tests δηλαδή εμφάνισαν core tier 1 στο δυσμενές στατικό σενάριο κάτω από 5,5%;
Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν υποχρεωτικά αυξήσεις κεφαλαίου που θα υλοποιήσουν κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες.
Το discount της τιμής της νέας αύξησης κεφαλαίου θα είναι πάνω από 50%.
2)Οι τράπεζες θα περάσουν τα stress tests οριακά;
Σε αυτή την περίπτωση η ΕΚΤ θα ζητήσει να υλοποιήσουν νέες ΑΜΚ οι τράπεζες.
Όμως με δεδομένο ότι θα έχουν περάσει τα stress tests, θα μπορούν να πετύχουν καλύτερες τιμές στις ΑΜΚ που θα υλοποιήσουν.
3)Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα υλοποιηθούν σε περίοδο μακράς πολιτικής αποσταθεροποίησης, που σημαίνει ότι θα είναι δύσκολα υλοποιήσιμες οι αυξήσεις κεφαλαίου, όχι αδύνατες αλλά σίγουρα δύσκολα υλοποιήσιμες.
Είναι προφανές ότι τόσο οι νέες ΑΜΚ, όσο και οι ομολογιακές εκδόσεις από εδώ και πέρα θα αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα υλοποίησης σε σχέση με το παρελθόν.
Επ΄ αυτού δεν χωράει καμία αμφιβολία.
4)Πέραν του σοβαρότατου πολιτικού κινδύνου που θα επιδράσει θα πρέπει να αποτιμηθεί και ο κίνδυνος funds στις ανακοινώσεις για τρίτο γύρο ανακεφαλαιοποίησης να αποχωρήσουν από το ελληνικό banking, προκαλώντας σοβαρό πλήγμα στο χρηματιστήριο.

Τιμές αυξήσεων κεφαλαίου….με τι όρους;

Εφόσον οι τράπεζες υλοποιήσουν ΑΜΚ για 3η φορά το ερώτημα είναι σε ποιες τιμές;
Κατά μέσο όρο έχει ληφθεί υπόψη ότι θα υπάρξει discount έως -32% που με βάση τα τωρινά δεδομένα μάλλον είναι αισιόδοξο σενάριο.
Η νέα τιμή της νέας ΑΜΚ της Εθνικής θα καθοριστεί στα 1,70 ευρώ από 2,20 ευρώ στην ΑΜΚ του 2014 και 4,29 ευρώ στην ΑΜΚ του 2013.
Λόγω Finansbank είναι πιθανό να αποφύγει νέα αύξηση κεφαλαίου η Εθνική.
Η νέα τιμή της νέας ΑΜΚ της Πειραιώς θα καθοριστεί στα 0,90 ευρώ από 1,7 ευρώ στην ΑΜΚ του 2014 και 1,71 ευρώ στην ΑΜΚ του 2013.
Η νέα τιμή της νέας ΑΜΚ της Alpha bank θα καθοριστεί στα 0,52-0,50 ευρώ από 0,65 ευρώ στην ΑΜΚ του 2014 και 0,44 ευρώ στην ΑΜΚ του 2013.
Η νέα τιμή της νέας ΑΜΚ της Eurobank θα καθοριστεί στα 0,31 ευρώ στο ιδανικό σενάριο ή 0,28 ευρώ προ reverse split από 0,31 ευρώ στην ΑΜΚ του 2014 και 1,51 ευρώ στην ΑΜΚ του 2013.
Η νέα τιμή της νέας ΑΜΚ της Attica bank θα καθοριστεί στα 0,05  ευρώ προ reverse split από 0,30 ευρώ στην ΑΜΚ του 2013.

Σενάριο ενδεχόμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου

Τιμές και δυνητικές τιμές αύξησης κεφαλαίου ελληνικών τραπεζών

Ποσά σε ευρώ
Τράπεζες

Πιθανή τιμή ΑΜΚ τέλη 2014, αρχές 2015

Τιμή ΑΜΚ 2014

Τιμή ΑΜΚ 2013

Εθνική

1,7

2,20

4,29

Πειραιώς

0,90

1,70

1,71

Alpha bank

0,52-0,50

0,65

0,44

Eurobank

0,28 προ RS ή 0,31

0,31

1,51

Attica bank

0,05 προ RS

-

0,3

To σενάριο στηρίζεται σε discount -32%  έως -40% το μέγιστο
Στο παρελθόν οι τράπεζες έχουν υλοποιήσει ΑΜΚ με discount -42% έως -80%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης