Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Στο +1,1% ανήλθε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο - Τι θα πράξει η κεντρική τράπεζα;

Ιαπωνία: Στο +1,1% ανήλθε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο - Τι θα πράξει η κεντρική τράπεζα;
Ο στόχος της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας είναι σταθερός δείκτης τιμών +2%, ωστόσο φαίνεται να απομακρύνεται
Στα χαμηλά δέκα μηνών έπεσε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, γεγονός που ίσως οδηγήσει την κεντρική τράπεζα σε λήψη περαιτέρω οικονομικών μέτρων.
Ειδικότερα, σε ετήσια βάση, ο βασικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,1%, ποσοστό χαμηλότερο από αυτό του Ιουλίου (1,3%), αλλά και η χαμηλότερη ανάγνωση του δείκτη από τον Οκτώβριο του 2013 (0,9%).
Τα αποτελέσματα διέψευσαν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα ανερχόταν σε +1,2%.
Ο πληθωρισμός προβληματίζει την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία επιθυμεί να ανεβάσει το δείκτη σε 2%, είχε δεσμευτεί ότι θα κρατήσει σταθερά και σε χαμηλά επίπεδα τα βασικά επιτόκια, έτσι ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για κατανάλωση και επενδύσεις.
Ο Haruhiko Kuroda, διοικητής της κεντρικής τράπεζας, είχε προβλέψει πάντως ότι ο δείκτης θα μπορούσε να πέσει και κάτω από τη μία μονάδα βάσης, προτού αρχίσει να ανεβαίνει προς τον στόχο του 2% κατά το β’ εξάμηνο του έτους χρήσης, που λήγει τον Μάρτιο του 2015.
Οι αναλυτές, ωστόσο, δεν είναι και τόσο σίγουροι για την εν λόγω εκτίμηση, με το 1/3, όσων συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, να υποστηρίζουν ότι η κεντρική τράπεζα θα επεκτείνει τα μέτρα μέσα στο έτος, το 23% να προβλέπει νέα μέτρα από τον Απρίλιο του 2015 και μετά, και 26% να επιμένει ότι δεν θα υπάρξει νέος κύκλος μεταρρυθμίσεων.
Μένει να αποδειχτεί ποιοι θα πέσουν μέσα στις προβλέψεις τους.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης