Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το κράτος έστειλε τους καπνιστές στο λαθρεμπόριο - Μόνο το 2013 έχασε 700 εκατ. ευρώ!

Το κράτος έστειλε τους καπνιστές στο λαθρεμπόριο - Μόνο το 2013 έχασε 700 εκατ.  ευρώ!
Το ΙΟΒΕ  εκτιμά ότι χάθηκαν 700  εκατ  ευρώ από τα κρατικά ταμεία το 2013  και αναμένει  ότι και  φέτος οι απώλειες  θα κινηθούν  στα ίδια  επίπεδα
Τον «κώδωνα του κινδύνου» χτύπησε το ΙΟΒΕ για την υπερ φορολόγηση των καπνικών  προϊόντων η οποία  λειτουργεί αρνητικά  στα έσοδα του κράτους ενώ  την ίδια στιγμή   δίνει  …αέρα στο λαθρεμπόριο τσιγάρων που αυξάνεται με γρήγορους  ρυθμούς.  
Από  το 6%  εκτοξεύθηκε στο 25% εξαιτίας της αύξησης της φορολογίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας τόνισε ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν συνεπάγεται πάντα την αύξηση των φορολογικών εσόδων για να συμπληρώσει ότι στην περίπτωση των τσιγάρων το ερώτημα είναι κατά πόσο η φορολόγηση ήταν τέτοια για να προστατευθούν τα φορολογικά έσοδα του κράτους χωρίς να δημιουργηθούν στρεβλώσεις που μπορεί να είναι ανεπανόρθωτες.
Το ΙΟΒΕ  εκτιμά ότι χάθηκαν 700 εκατ.  ευρώ από τα κρατικά ταμεία το 2013  και αναμένει  ότι και  φέτος οι απώλειες  θα κινηθούν  στα ίδια  επίπεδα.
Το ελληνικό Δημόσιο από  το 100% της  λιανικής τιμής  του  καπνού βάζει στη τσέπη του το 92%  και στα  τσιγάρα  πλησιάζει   το 90%.Η ελληνική  καπνοβιομηχανία  και οι θυγατρικές  πολυεθνικών  έγιναν… φοροεισπράκτορες. Τα  συνολικά έσοδα του κράτους έφθασαν τα 3,1  δισ  ευρώ το 2013.

Ν.Θ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης