Τραπεζικά νέα

Μπορούν να ανακτηθούν οι μετοχές της ΑΤΕ, ΤΤ, Proton, Λαϊκής και Κύπρου; - Η απάντηση είναι μονολεκτική - Και κάτι ενδιαφέρον για την Πανγαία

Μπορούν να ανακτηθούν οι μετοχές της ΑΤΕ, ΤΤ, Proton, Λαϊκής και Κύπρου; - Η απάντηση είναι μονολεκτική - Και κάτι ενδιαφέρον για την Πανγαία
Οι επενδυτές επέδειξαν κερδοσκοπικό ζήλο και δεν αποτίμησαν σωστά τους κινδύνους της διάσπασης σε good και bad bank τραπεζών....
Μπορεί να ανακτηθούν οι μετοχές, μέρος των κεφαλαίων που επενδύθηκαν στις τράπεζες που έσπασαν σε good και bad bank όπως η ΑΤΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Proton bank;
H μονολεκτική απάντηση είναι όχι δεν μπορούν να ανακτηθούν καθώς οι μετοχές δια νόμου ακυρώθηκαν, η διαδικασία εγκρίθηκε από την ΤτΕ, το ΤΧΣ και το ελληνικό δημόσιο.
Ωστόσο υπάρχει μια θεωρητική πιθανότητα να ανακτηθούν κεφάλαια που προέρχονται από μετοχές μόνο αν οι εκκαθαριστές των bad banks αποδώσουν τα μέγιστα και καταφέρουν να ανακτήσουν σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που αντιστοιχούν στις bad banks αλλά αυτή η προσέγγιση είναι θεωρητική.
Με βάση την ροή ανάκτησης κεφαλαίων, οι πιθανότητες είναι σχεδόν μηδενικές.
Κατανοούμε πόσοι χιλιάδες επενδυτές έχασαν τα κεφάλαια που επένδυσαν αλλά μόνο ένας τρόπος υπάρχει και αυτός εμφανίζει σχεδόν μηδενικές πιθανότητες επιβεβαίωσης, οι εκκαθαριστές να αποδώσουν τα μέγιστα.  
Δυστυχώς οι μέτοχοι, βρίσκονται τελευταίοι στην λίστα αποζημιώσεων…όπως η ελληνική και διεθνής νομοθεσία ορίζει.

Ας θυμηθούμε ορισμένα γεγονότα;


27 Ιουλίου 2012 ημέρα Παρασκευή απόγευμα, σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα η ΑΤΕ bank.
Μια μέρα νωρίτερα – αυτό δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ – και παραβιάζοντας κάθε κανόνα δεοντολογίας καθώς δεν επιτρέπονται οι συστάσεις, προτρέπαμε τους επενδυτές να πουλήσουν τα πάντα γιατί η ΑΤΕ θα σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα και οι μετοχές θα ακυρωθούν.
Και στις 26 αλλά και στις 27 Ιουλίου του 2012 προειδοποιούσαμε προκλητικότατα να πουλήσουν οι πάντες τις μετοχές τους.
Πουλήστε τα πάντα όσον αφορά τις μετοχές της ΑΤΕ Bank.
Στις 27 Ιουλίου 2012 η μετοχή της ATE Bank βρέθηκε στο limit up για να κλείσει -3,13% στα 0,1550 ευρώ, στις 26 Ιουλίου του 2012 είχε κλείσει στα 0,16 ευρώ -22% και στις 25 Ιουλίου του 2012 είχε κλείσει στα 0,2060 ευρώ +9,57%.
Οι μέτοχοι της ΑΤΕ Bank καταστράφηκαν.

Τι περιλάμβανε  η bad bank ΑΤΕ Bank;

Δεν μεταβιβάζονται στην Πειραιώς και εντάσσονται στην Bad Bank οι σχέσεις εργασίας της ΑΤΕ, οι υποχρεώσεις και δικαιώματα έναντι των μετόχων.
Οι μετοχές της Αγροτικής τράπεζας διαγράφησαν.
Το ομολογιακό δάνειο μειωμένης εξασφάλισης 250 εκατ ευρώ με ISIN XS 0373532489.
Οι αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις της ΑΤΕ δεν πάνε στην good ATE αλλά εντάσσονται στην bad bank ΑΤΕ.
Επίσης όλες οι υποχρεώσεις προς τους ασφαλιστικούς φορείς εντάσσονται στην bad bank και πολλές θυγατρικές.

Στις 27 Ιουλίου του 2012 σημειώναμε η  μετοχή της ΑΤΕ είναι μια ανάμνηση

Εδώ και ημέρες προειδοποιούσαμε για την μετοχή της ΑΤΕ ότι οι επενδυτές αν παραμείνουν θα χάσουν τα λεφτά τους.
Όσοι είχαν μετοχές ΑΤΕ μετά το κλείσιμο της αγοράς στις 27 Ιουλίου 2012 την Δευτέρα 30 Ιουλίου μην ξαφνιαστούν. Δεν θα υπάρχουν μετοχές χάθηκαν οι μετοχές και όλα τα χρήματα που είχαν επενδυθεί σε αυτές. Όπως χάθηκαν οι μετοχές στην νέα Proton bank έτσι χάνονται και οι μετοχές στην good ATE.

Η υπόθεση Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Στις 18 Ιανουαρίου του 2013 σπάει σε good και bad bank το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Εκείνη την ημέρα 18 Ιανουαρίου του 2012 σημειώναμε ως www.bankingnews.gr οι 72 χιλιάδες μέτοχοι του ΤΤ έχασαν τις μετοχικές τους αξίες.
Είναι ηθικά απαράδεκτο και στρατηγικό λάθος να οδηγούνται 72 χιλιάδες μέτοχοι στο καλάθι των αχρήστων. Είναι λάθος μήνυμα προς όλους.
Η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης στις 30 Αυγούστου του 2012 και έκτοτε δεν επανήλθε ποτέ στο χρηματιστήριο.
Στις 30 Αυγούστου του 2012 η μετοχή έκλεισε στα 0,1680 ευρώ με πτώση -29,71%.
Το εντυπωσιακό ήταν ότι στις 15 Ιουνίου του 2012 είχε κλείσει η μετοχή με κέρδη +29,73% στα 0,48 ευρώ και στις 14 Ιουνίου του 2012 στα 0,37 ευρώ με ράλι +28,03%.
Θυμίζουμε εκείνη την ημέρα είχαμε παρουσιάσει ως δεδομένη την διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε good και bad bank.

Η περίπτωση της Proton bank

Στις 10 Οκτωβρίου του 2011 η Proton bank ήταν η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που τέθηκε σε εκκαθάριση και έσπασε σε good και bad bank προκαλώντας σοκ στο τραπεζικό σύστημα.
Επί εβδομάδες ενημερώναμε ότι οι μέτοχοι θα καταστραφούν αλλά 5 Οκτωβρίου του 2011 η μετοχή της Proton bank έκλεισε στα 0,24 ευρώ με άνοδο +14,29% και την τελευταία φορά διαπραγμάτευσης στις 7 Οκτωβρίου του 2011 έκλεισε στα 0,18 ευρώ με πτώση -5,26%.
Οι παλαιοί μέτοχοι χάνουν τα επενδεδυμένα κεφάλαια τους καθώς όπως ορίζει ο νόμος οι μετοχές των παλαιών μετόχων ακυρώνονται.
Ωστόσο οι παλαιοί μέτοχοι μπορεί να κάνουν χρήση της παραγράφου 63Ζ με βάση την οποία δύνανται να ζητήσουν οικονομική αποκατάσταση λόγω της διαγραφής των μετοχών από τον προϊόν της εκκαθάρισης, ωστόσο η παράμετρος αυτή ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

Οι περιπτώσεις Λαϊκής και Κύπρου

Οι μέτοχοι της Λαϊκής έχουν καταστραφεί αλλά οι μέτοχοι της Κύπρου φαίνεται ότι θα ανακτήσουν μέρος των μετοχών που κατείχαν καθώς δεν ανακλήθηκε η τραπεζική άδεια της Τράπεζας Κύπρου.
Με ποια διαδικασία θα ανακτηθούν μέρος των μετοχών στην τράπεζα Κύπρου θα παρουσιάσουμε προσεχώς.

Η περίπτωση της Πανγαία

Προφανώς η περίπτωση της Πανγαία δεν εμπίπτει στις good και bad bank τράπεζες, είναι μια εταιρία real estate με μέτοχο την Invel και την Εθνική τράπεζα.
Σχεδιάζει να εισέλθει στο χρηματιστήριο….αλλά τα νέα που έρχονται δεν είναι καθόλου…μα καθόλου ευχάριστα.
Οι ελάχιστοι που χρειάζεται να γνωρίζουν….γνωρίζουν σε τι αναφερόμαστε.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης