Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών οδηγεί την Ευρωζώνη πίσω στην κρίση

S&P: Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών οδηγεί την Ευρωζώνη πίσω στην κρίση
Πως η εκλογική ενδυνάμωση του AfD θα επηρεάσει την πολιτική της Angela Merkel
Ηχηρό καμπανάκι για την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών κρούει η Standard & Poor’s, η οποία προειδοποιεί ακόμη και για τον κίνδυνο επιστροφής της Ευρωζώνης στην κρίση!
«Η δοκιμάζουσα Ευρωζώνη έρχεται αντιμέτωπη με μία νέα πρόκληση: την άνοδο του γερμανικού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος AfD» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα δημοσκοπικά και εκλογικά ευρήματα, η S&P τονίζει πως η άνοδος των Γερμανών ευρωσκεπτικιστών προβληματίζει εντόνως τους ιθύνοντες των Βρυξελλών, οι οποίοι οφείλουν να φοβούνται το ενδεχόμενο επιστροφής στην… κρίση.
Ας σημειωθεί πως στις ευρωπαϊκές εκλογές το AfD έλαβε το 7% των ψήφων, ενώ κατά τις πρόσφατες κρατιδιακές εκλογές στη Γερμανία έλαβε ποσοστό μεταξύ 9,7% και 12,2%.
«Το AfD θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα της εξόδου της Γερμανίας από το ευρώ» εκτιμά η S&P.
«Μέχρι στιγμής, η εγχώρια αντιπολίτευση δεν έχει ηχηρό πολιτικό λόγο, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να νομοθετεί δίχως προβλήματα. Τόσο το κόμμα της Angela Merkel όσο και οι σοσιαλδημοκράτες έχουν επιδείξει πολλάκις την υποστήριξή τους στην πολιτική της λιτότητας, η οποία θεωρείται ως το φάρμακο στην ευρωπαϊκή κρίση» διατείνει ο οίκος αξιολόγησης.
«Η αύξηση των ποσοστών του AfD ωστόσο, ενδέχεται να οδηγήσει την Merkel προς τα… δεξιά» εκτιμά ο Moritz Kraemer, επικεφαλής αναλυτής της S&P.
Όπως εξηγεί, οι συντηρητικοί και ευρωσκεπτικιστές ψηφοφόροι του κυβερνώντος CDU είχαν αγνοηθεί πλήρως από την Angela Merkel, εξαναγκάζοντας τους να μετατοπιστούν προς το AfD.
«Η συμφωνία για τη συγκρότηση του μεγάλου συνασπισμού αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη πως το CDU έκλεισε τα αυτιά του στους συντηρητικούς ψηφοφόρους» αποφαίνεται εν συνεχεία.
Όπως προαναφέρθηκε, το AfD κατάφερε να προσελκύσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του CDU αλλά και να εκμεταλλευτεί την τάχιστη εκλογική συρρίκνωση των Φιλελευθέρων (FDP).
Φυσικά, τα εκλογικά ποσοστά του AfD έχουν θορυβήσει την Καγκελάριο, η οποία θα επιχειρήσει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των "χαμένων" ψηφοφορών, μετατοπίζοντας την ασκούσα πολιτική προς τα... δεξιά.
«Εάν η γερμανική κυβέρνηση και η Bundesbank υιοθετήσουν ένα μέρος της πολιτικής του AfD, τότε η στήριξη στα κράτη του Νότου θα τεθεί εν αμφιβόλω» εκτιμά ο αναλυτής της S&P, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την αναζωπύρωση των φόβων.
Καταλήγοντας, ο Moritz Kraemer επισημαίνει σκωπτικά τα εξής:
«Γιατί υπάρχει αυτή η ανησυχία στην Ευρωζώνη; Φυσικά, κανένας δεν ασχολούταν, εάν ήμασταν σίγουροι πως η κρίση αποτελεί παρελθόν…»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης