Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Υποβάθμισε 4 ελληνικές τράπεζες ο S&P, εξαιτίας της Ελλάδας ενώ προειδοποιεί και για νέα υποβάθμιση.....

tags :
Υποβάθμισε  4 ελληνικές τράπεζες ο S&P, εξαιτίας της Ελλάδας ενώ προειδοποιεί και για νέα υποβάθμιση.....
Την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα τεσσάρων ελληνικών τραπεζών υποβάθμισε η Standard & Poor’s σε Β από B+ προηγουμένως, απόρροια της υποβάθμισης της Ελληνικής οικονομίας στις 9 Μαΐου. Παράλληλα μείωσε τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση σε C από B προηγουμένως. Οι τράπεζες που υποβαθμίστηκαν είναι οι Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ μείωσε και την αξιολόγηση της βουλγαρικής θυγατρικής της ΕΤΕ, United Bulgarian Bank....
Με εξαίρεση τις υβριδικές εκδόσεις των τραπεζών, όλα τα προϊόντα παραμένουν σε καθεστώς CreditWatch, με πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης. Η υποβάθμιση αντανακλά τους αυξημένους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού κρατικού χρέους, καθώς η έκθεση τους είναι μεγάλη. Παράλληλα η πορεία της λιανικής και επιχειρηματικής τραπεζικής, καθώς και το χρηματοοικονομικό προφίλ επηρεάζονται από την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.
Ο Οίκος αναμένει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων της, γεγονός που θα επηρεάσει τα χαρτοφυλάκια των εν λόγω τραπεζών, με εξαίρεση την Alpha Bank, η οποία θα έχει μικρότερη επίπτωση λόγω μικρότερης έκθεσης σε ελληνικά ομόλογα.
Παράλληλα, ο οίκος θεωρεί ότι θα συνεχιστεί η πίεση στο κλίμα εμπιστοσύνης της αγοράς έναντι των τραπεζών, ενώ θα υπάρξει και μεταβλητότητα στη διαμόρφωση της καταθετικής της βάση. Μάλιστα, ο τομέας της λιανικής τραπεζικής θα αποδειχθεί εξαιρετικά ευαίσθητος σε ένα κλίμα ύφεσης, ενώ θα συνεχιστεί και η απώλεια καταθέσεων όπως γίνεται τώρα εδώ και 18 μήνες.
Η υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα, είναι απόρροια και των δηλώσεων της ΕΕ μέσω των δανειακών συμβάσεων της Ελλάδας ότι θα στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ενώ υποστηρικτικά λειτουργεί και το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας της ΕΕ και το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου.
Ο οίκος τέλος επισημαίνει ότι θα υπάρχει περαιτέρω υποβάθμιση των εν λόγω τραπεζών σε περίπτωση που το μακροοικονομικό περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας επιδεινωθεί, επηρεάζοντας αρνητικά και τη θέση τους, ενώ κύριοι λόγοι μπορεί να αποτελέσουν η συνέχιση της απώλειας καταθέσεων και η άρση της στήριξης των προγραμμάτων της ΕΚΤ. Παράλληλα, νέα υποβάθμιση μπορεί να προκαλέσει και η περαιτέρω επιδείνωση της κεφαλαιακής ποιότητας των τραπεζών, ή μία πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης