Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ώρα της Attica bank πλησιάζει, στις 22/9 οι δεσμευτικές προσφορές – Στα 434 εκατ η ΑΜΚ, η τιμή με discount 50% ή 0,06 με 0,08 ευρώ προ RS

Η ώρα της Attica bank πλησιάζει, στις 22/9 οι δεσμευτικές προσφορές  – Στα 434 εκατ η ΑΜΚ, η τιμή με discount 50% ή 0,06 με 0,08 ευρώ προ RS
Στις 22 Σεπτεμβρίου θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την αύξηση κεφαλαίου της Attica bank
Η ώρα της Attica bank πλησιάζει, καθώς στις 22 Σεπτεμβρίου την μεθεπόμενη Δευτέρα θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές από τους υποψηφίους στρατηγικούς επενδυτές ώστε να συμμετάσχουν στην αύξηση ύψους 434 εκατ ευρώ που καλύπτει το δυσμενές σενάριο της ΤτΕ.
(Αξίζει να αναφερθεί ότι η Attica bank μπορεί να υλοποιήσει δύο διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου με συνολικό ύψος 434 εκατ, δηλαδή ιδιωτική τοποθέτηση και αύξηση κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων)
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΤΣΜΕΔΕ ο βασικός μέτοχος της Attica bank με ποσοστό 50,1% θα συμμετάσχει με εύρος από 108 έως 221 εκατ και με στόχο μετά την αύξηση να κατέχει τουλάχιστον 34%.
Προφανώς το εγχείρημα δεν είναι εύκολο κυρίως γιατί οι ξένοι θέλουν πολύ χαμηλές τιμές και γιατί δεν αντιμετωπίζουν θετικά το ΤΣΜΕΔΕ να συνεχίσει να ελέγχει την τράπεζα άπαξ και θα κατέχει ποσοστό πάνω από 34%
Καταλυτικός παράγοντας είναι προφανώς η τιμή της αυξήσεως κεφαλαίου.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα και με γεγονός πλέον ότι θα υπάρξει νέο reverse split – θέση που εδώ και περίπου 12 μήνες υποστηρίζει το www.bankingnews.gr και είχε επικριθεί – η τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα περιλαμβάνει με βάση ενδείξεις discount 50%.
Προ reverse split το 0,08 ευρώ που έχουμε αναφέρει ως δυνητικό στόχο για ΑΜΚ φαντάζει ίσως αισιόδοξο σενάριο καθώς με βάση τις τρέχουσες τιμές προ reverse split το discount είναι -35%.
Με discount 50% προκύπτει τιμή προ RS στα 0,06 ευρώ ενώ άλλοι μιλούν και για τιμή στα 0,05 ευρώ πάντα προ reverse split.
Δεν είναι σαφής η σχέση του reverse split ωστόσο η Attica bank ενημέρωσε ότι η τιμή της αύξησης δεν θα υπολείπεται των 0,30 ευρώ αλλά αυτό είναι αυτονόητο εδώ και πολλά χρόνια η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει αύξηση κεφαλαίου κάτω των 0,30 ευρώ.
Επίσης αποκαλύπτεται και μια άλλη παράμετρος.
Το ΤΣΜΕΔΕ έχει δηλώσει ότι θα καλύψει από 108 έως 221 εκατ ευρώ της αύξησης των 434 εκατ ευρώ.
Γιατί έχει δοθεί αυτό το εύρος;
Με βάση την λογική το εύρος έχει δοθεί για να μπορεί το ΤΣΜΕΔΕ να ελέγξει το 34% με βάση το dilution που θα υποστεί….από την τιμή της αυξήσεως κεφαλαίου.
Ένας μέτοχος μπορεί να υποστεί απίσχναση είτε από την μη συμμετοχή ή μερική συμμετοχή σε αύξηση κεφαλαίου είτε από χαμηλή τιμή αύξησης κεφαλαίου.
Το βασικό ερώτημα δεν είναι η τιμή της αυξήσεως κεφαλαίου η αγορά έχει διαμορφώσει τα δεδομένα αλλά αν μπορεί να καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου των 434 εκατ.
Με δεδομένο ότι το ΤΣΜΕΔΕ θα καλύψει τα 221 εκατ δηλαδή έως το 51% της αύξησης κεφαλαίου το μέγιστο αναζητούνται άλλα από 213 εκατ έως  326 εκατ ευρώ.
Το βασικό πρόβλημα δεν είναι η τιμή ή το ύψος της αύξησης αλλά το γεγονός ότι τα περισσότερα funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δεν βλέπουν τόσο θετικά το γεγονός ότι το ΤΣΜΕΔΕ θα ελέγχει το 34% τουλάχιστον της Attica bank.
Να σημειωθεί ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων βρίσκονται το Apollo και ο Wilbur Ross που είναι και μέτοχος της Eurobank.
Στο θετικό σενάριο που συγκεντρωθούν τα 434 εκατ θα προστεθούν στα υφιστάμενα 414 εκατ, δηλαδή θα διαθέτει 848 εκατ κεφάλαια.
Αφαιρώντας τόσο τις προνομιούχες μετοχές ύψους  100 εκατ όσο και το ομολογιακό  tier II ύψους 79,3 εκατ το οποίο θα αποπληρωθεί μέσα στο 2015 και πριν την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ η Attica bank θα διαθέτει 674 εκατ ευρώ κεφάλαια.
Στο αρνητικό σενάριο που καλυφθεί μερικώς η αύξηση κεφαλαίου η τράπεζα θα διαθέτει 414 εκατ τα υφιστάμενα κεφάλαια + έως 221 εκατ 635 εκατ ευρώ που ναι μεν δεν καλύπτουν τον στόχο αλλά η Attica bank θα διαθέτει έως το 2015 υπερεπαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Η κεφαλαιακή διάρθρωση

Το CLP ο πιστωτικός κίνδυνος στο σύστημα ανέρχεται στα 50 δισεκ. (με τα νέα stress tests το CLP θα έχει αυξηθεί περαιτέρω προφανώς) και από αυτά τα 50 δισεκ. με βάση την ΤτΕ τα -888 εκατ αναλογούσαν στην Attica bank.
Με την νέα αύξηση κεφαλαίου 434 εκατ που θα υλοποιήσει μετά τις εγκρίσεις της Γενικής Συνέλευσης στις 30 Σεπτεμβρίου του 2014, συμπεριλαμβανομένης και της ΑΜΚ και του ομολογιακού 200 και 200 εκατ αντίστοιχα του 2013 η Attica bank είναι η μόνη τράπεζα που καλύπτει τις ζημίες πιστωτικού κινδύνου με κεφάλαια.
Τα τρέχοντα κεφάλαια της Attica bank διαμορφώνονται στα 414 εκατ και τα νέα κεφάλαια 434 εκατ ευρώ ενώ οι σωρευμένες ζημίες φθάνουν τα -452 εκατ ευρώ.
Όπως αναφέραμε αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος η θετική υπάρχει και η άλλη πλευρά η αρνητική την οποία θα παρουσιάσουμε με στοιχεία.
Το ΤΣΜΕΔΕ ως βασικός μέτοχος και ορθά συμμετέχει στην νέα αύξηση κεφαλαίου ύψους 434 εκατ αλλά θα πρέπει να αποτιμηθεί η διαχρονική επένδυση του Ταμείου των Μηχανικών στην τράπεζα.
Το ΤΣΜΕΔΕ έχει επενδύσει 425 εκατ ευρώ διαχρονικά στην Attica bank.
Στην νέα αύξηση κεφαλαίου του 2014 των 434 εκατ θα επενδύσει από 108 έως 221 εκατ ευρώ ανάλογα με την συμμετοχή των υπολοίπων επενδυτών.
Αν υποθέσουμε ότι το ΤΣΜΕΔΕ καλύπτει τα 108 εκατ το ελάχιστο ποσό συμμετοχής τότε θα έχει επενδύσει 425 +108 εκατ συνολικά 533 εκατ χωρίς να προσμετράται σενάριο να καλύψει μεγαλύτερο ποσό από τα 108 εκατ που είναι η ελάχιστη συμμετοχή.
Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Attica bank είναι 129 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ θα έχει επενδύσει στην τράπεζα τουλάχιστον 533 εκατ ευρώ.
Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου η Attica bank ας υποθέσουμε ότι θα έχει χρηματιστηριακή αξία 580 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ θα κατέχει το 34% της τράπεζας, δηλαδή θα έχει χρηματιστηριακή αξία η επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ περίπου 197 εκατ ευρώ.
Με χρηματιστηριακούς όρους – και υποθετικά -  το ΤΣΜΕΔΕ για να ισοσκελίσει πλήρως τις διαχρονικές επενδύσεις του στην Attica bank θα πρέπει να έχει η τράπεζα αποτίμηση 1,6 δισεκ. ευρώ δηλαδή P/BV 2 με βάση την λογιστική αξία μετά την νέα αύξηση.
Προφανώς το παράδειγμα που αναφέρουμε είναι υποθετικό και ακραίο.
Το αναφέρουμε για να καταδείξουμε ότι το ΤΣΜΕΔΕ συμμετείχε υποχρεωτικά το 2013 στην ΑΜΚ και στο ομολογιακό για να μην κρατικοποιηθεί ή πωληθεί στην Εθνική η Attica bank μέσω σχέσης ανταλλαγής μετοχών που ήταν σενάριο που είχε εξεταστεί.
Όμως και στην νέα αύξηση κεφαλαίου του 2014 το ΤΣΜΕΔΕ συμμετέχει υποχρεωτικά για να προστατέψει την περιουσία του.
Με την νέα αύξηση των 434 εκατ το ΤΣΜΕΔΕ από το 51% θα υποχωρήσει στο 34% στο σενάριο που το Ταμείο καλύψει μόνο τα 108 εκατ ευρώ.
Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει ανατιμητική ή υποτιμητική κερδοσκοπία στην μετοχή της Attica bank με βάση τα συμφέροντα των μετόχων αλλά γνωρίζουμε ότι η νέα ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank πραγματοποιείται με δυσμενής όρους για τους παλαιούς μετόχους αλλά όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν η νέα αύξηση ίσως είναι μια από τις ελάχιστες που θα προσφέρουν σοβαρή προστιθέμενη αξία στον μέτοχο στο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης