Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και δωρεάν ρεύμα σε ευπαθείς

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και δωρεάν ρεύμα σε ευπαθείς
Mε δύο τροπολογίες που κατέθεσε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος
Την επαναφορά του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011 καθώς και την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος σε ευπαθείς και φτωχές ομάδες πληθυσμού ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ με δύο τροπολογίες που κατέθεσε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ανεπαρκή την εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση κατά 30% καθώς όπως υποστηρίζει δεν λύνει το υπαρκτό πρόβλημα «που αφορά την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης από όλες τις λαϊκές οικογένειες, διότι η τιμή του θα συνεχίζει να είναι απλησίαστη για την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που βιώνει τις μνημονιακές πολιτικές και του έχουν συρρικνώσει δραματικά το εισόδημα».
Συγκεκριμένα, προτείνει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο επίπεδο του Μαρτίου του 2011, δηλαδή στα 21 ευρώ τα 1.000 λίτρα. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφωθεί στα 0,90 € περίπου το λίτρο από το 1,20 ευρώ που αναμένεται να είναι τιμή εκκίνησης φέτος με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες για μείωση του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης» αναφέρει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει στην τροπολογία πως τα έσοδα που χάθηκαν από τον προϋπολογισμό λόγω της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ήταν άνω των 237 εκατ. ευρώ.
«Συνολικά στο διάστημα Δεκεμβρίου 2012 - Ιουλίου 2013 η Κυβέρνηση χορήγησε για επίδομα θέρμανσης 82 εκατ. ευρώ. Η καθαρή αύξηση των κρατικών εσόδων ήταν μόλις 102 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 68,7% δηλαδή 257,39 εκατ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα 82 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν ως επίδομα θέρμανσης. Αθροιστικά δημιουργήθηκε μια τρύπα ύψους 340 εκατ. ευρώ περίπου, από τα οποία, αφαιρώντας τα 102 εκατ. ευρώ της αύξησης στα έσοδα λόγω ΕΦΚ, προκύπτει ότι τα συνολικά έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 237 εκατ. ευρώ» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει προσχηματικό το επιχείρημα για πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων μέσω αύξηση του ΕΦΚ. «Αυτή καθίσταται αυτοκαταργούμενη εφόσον η κυβέρνηση προωθεί ήδη το σύστημα εισροών-εκροών στα πρατήρια και προτίθεται, όπως διαβεβαιώνει, να λάβει μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα ναυτιλίας και εξαγωγών» αναφέρει.

Δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα
Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «οι κυβερνητικές ανακοινώσεις, γεμάτες με επικοινωνιακού τύπου πυροτεχνήματα, είναι γενικόλογες και αόριστες, ενώ και η μετάθεση των ευθυνών στην εκκλησία και τους δήμους δεν απαντά στη διάσταση και την κρισιμότητα της κατάστασης».

Στην τροπολογία που καταθέτει ζητεί:

-Η ΔΕΗ υποχρεούται να αποκαταστήσει άμεσα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
-Στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου χορηγείται ανά οικογένεια δωρεάν ποσότητα 1.200 Kwh το τετράμηνο (ή 3.600 kwh το χρόνο). Μεγαλύτερη ποσότητα μέχρι 2000 κιλοβατώρες που τυχόν καταναλώσουν, η τιμολόγηση γίνεται σύμφωνα με το ΚΟΤ. Ποσότητα πέραν αυτής τιμολογείται με την ισχύουσα για τους οικιακούς καταναλωτές τιμή.
-Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών προς την ΔΕΗ μέχρι σήμερα, ρυθμίζονται αυτομάτως σε 24 άτοκες δόσεις. Σε ειδικές περιπτώσεις αποδεδειγμένης πλήρους αδυναμίας πληρωμής ακόμη και αυτών των δόσεων, δίδεται  η δυνατότητα αναδρομικής ένταξης στο παραπάνω πρόγραμμα.
-Καταργούνται εφεξής οι διατάξεις περί Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος που καταβάλλονται στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης