Τελευταία Νέα
Οικονομία

Aυστηρό μήνυμα Καρασμάνη (υπ. Αγρ. Ανάπτυξης) προς την Κομισιόν: Aπαραίτητη η αλληλεγγύη της ΕΕ στους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς

Aυστηρό μήνυμα Καρασμάνη (υπ. Αγρ. Ανάπτυξης) προς την Κομισιόν: Aπαραίτητη η αλληλεγγύη της ΕΕ στους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που θίγονται περισσότερο από τις ρωσικές απαγορεύσεις
Ο τρόπος αντιστάθμισης των απωλειών στο εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών από το ρωσικό εμπάργκο, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνης με τον επίτροπο Γεωργίας Dacian Ciolos ενόψει του σημερινού έκτακτου Συμβουλίου.
Σε δηλώσεις του ο κ. Καρασμάνης τόνισε ότι ο επίτροπος συμμερίζεται το πρόβλημα, και ως καθαρή ένδειξη αυτής της κατανόησης στο τελευταίο σημείωμα που ετοίμασε η Επιτροπή για το Συμβούλιο αναφέρει καθαρά «τη δυνατότητα να δοθούν στοχευμένες αντισταθμίσεις για τους ευπαθείς τομείς, που θίγονται περισσότερο από τις απαγορεύσεις».
Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ανταποκρίνεται άμεσα στην ελληνική πραγματικότητα. Η δράση πρέπει να αναληφθεί από την ΕΕ, από κοινού, όπως ελήφθησαν και οι πολιτικές αποφάσεις, καθώς και για λόγους ίσων όρων ανταγωνισμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη, είπε και τόνισε ότι η εθνική παρέμβαση είναι έσχατο μέτρο, τουλάχιστον για χώρες που η κοινωνία κάνει προσπάθεια για τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που θίγονται περισσότερο από τις ρωσικές απαγορεύσεις, σε μια συγκυρία μάλιστα που έχουμε επενδύσει στη γεωργία και στις εξαγωγές για την ανάκαμψη της οικονομίας μας και τη μείωση της ανεργίας.
«Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι χρειάζεται αλληλεγγύη στην ΕΕ, ώστε οι πολιτικές αποφάσεις να μην έχουν δυσμενή αντίκτυπο σε ομάδες που δεν επηρεάζουν αυτές τις αποφάσεις», κατέληξε ο κ. Καρασμάνης.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης η προώθηση των προϊόντων σε νέες αγορές, είτε ΕΕ είτε σε τρίτες χώρες

Σημειώνεται ότι σήμερα θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι υπουργοί των 28 χωρών - μελών θα εξετάσουν αν υπάρχει αναγκαιότητα για τη λήψη νέων μέτρων στήριξης των ευρωπαίων αγροτών εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο, πέραν των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν από τις Βρύξελλες τον Αύγουστο για τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τις τομάτες.
Ο επίτροπος Γεωργίας, Dacian Ciolos, τάσσεται υπέρ του να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση των προϊόντων που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο σε νέες αγορές, είτε μέσα στην Ε.Ε. είτε σε τρίτες χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, ενώ θα τεθούν υπό εξέταση εν τω μεταξύ με μεγαλύτερη προσοχή οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Στόχος είναι παράλληλα η εγκαθίδρυση εμπορικών διαδρόμων με εταίρους «περισσότερο αξιόπιστους» απ' ό,τι η Ρωσία, προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές που επικαλείται η ιστοσελίδα expansion.com.
Πέραν της λήψης ή μη αποφάσεων, κάθε υπουργός Γεωργίας θα εκφράσει τις απαιτήσεις της δικής του χώρας όσον αφορά τη στήριξη των αγροτών.
Πάντως, η Κομισιόν δεν «βλέπει» σοβαρά προβλήματα για τις ευρωπαϊκές αγορές βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, εκτιμώντας ότι προς στιγμήν είναι επαρκή τα έκτακτα μέτρα που υιοθετήθηκαν το καλοκαίρι για τους πιο ευάλωτους τομείς.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν αποφασιστεί μέτρα ύψους 125 εκατ. ευρώ για φρούτα και λαχανικά, όπως οι τομάτες και τα μήλα, 33 εκατ. ευρώ για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, καθώς και άλλα μέτρα στήριξης που θα μπορούσαν να αθροιστούν μεταξύ 10 και 20 εκατ. ευρώ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης