Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ικανοποίηση ΕΒΕΠ για το σχέδιο νόμου απλοποίησης των εξαγωγικών διαδικασιών

Ικανοποίηση ΕΒΕΠ για το σχέδιο νόμου απλοποίησης των εξαγωγικών διαδικασιών
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους εξαγωγείς παρουσιάζει μεταξύ άλλων η υποχρεωτική καταγραφή του αντικειμένου εξαγωγικής δραστηριότητας
Ικανοποίηση δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Β. Κορκίδης, σχετικά με το προσέχδιο νόμου για τη διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου και την απλοποίηση των προτελωνειακών και τελωνειακών διαδικασιών, που παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Π. Μηταράκης, κατά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας.
Σε δήλωσή του ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι «με ιδιαίτερη ικανοποίηση και ανακούφιση υποδέχεται ο επιχειρηματικός κόσμος του Πειραιά τις επικείμενες ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο τη διευκόλυνση και την απλοποίηση των εξαγωγικών διαδικασιών», προσθέτει ωστόσο ότι «θα παρακολουθεί τη διαβούλευση μέχρι το τελικό στάδιο της ψήφισης του Νόμου στο τέλος του έτους».
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους εξαγωγείς έχουν οι εξής μεταρρυθμίσεις:
•  Καθιερώνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης και έκδοσης του Πιστοποιητικού Καταγωγής των ελληνικών προϊόντων, που εκδίδεται από τα Επιμελητήρια, με τη χρήση ψηφιακής υπογραφής.
Με τον τρόπο αυτό, παράλληλα προς την έντυπη και αυτοπρόσωπη διαδικασία, που ισχύει σήμερα, αυτή  περαιτέρω αυτοματοποιείται, διευρύνοντας  έτσι ακόμα περισσότερο το σύγχρονο διαδικτυακό εργαλείο «web evep», που παρέχει ήδη το ΕΒΕΠ στις επιχειρήσεις-μέλη του, ενώ συμβάλλει στη μετεξέλιξη των Επιμελητηρίων σε Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων.
•  Καθορίζεται ως υποχρεωτική πλέον η καταγραφή του αντικειμένου της εξαγωγικής δραστηριότητας των εμπόρων και της ιδιότητας παραγωγού ή και εμπόρου προϊόντων διττής χρήσης, με καταχώριση των πληροφοριών αυτών στη Μερίδα του ΓΕΜΗ.
Με τη νομοθετική αυτή προσθήκη συμπληρώνεται το σύνολο των ελάχιστων στοιχείων, που τηρούνται στο Μητρώο του ΓΕΜΗ, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την αξιολόγηση, καταγραφή και στατιστική τεκμηρίωση των ελληνικών εξαγωγών.
Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΕΒΕΠ εξακολουθεί να διατηρεί καταστάσεις του Ειδικού Μητρώου Εξαγωγέων, τις οποίες προτίθεται να αναβαθμίσει σε άδειες εγκεκριμένων εξαγωγέων-μελών του ("approved exporters"), που αφορούν τους κατασκευαστές-εξαγωγείς και τους εφοδιαστές πλοίων, ώστε να συμπεριληφθούν στις λίστες προμηθευτών (“makers list” και “suppliers list”) των Ναυπηγείων της Κορέας, αλλά και της Κίνας.
•  Τα προϊόντα που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) εντάσσονται σε καθεστώς απλουστευμένης διαδικασίας διασάφησης και άδειας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εξαγωγέα τύπο.
Η ρύθμιση, σε συνδυασμό με τις απαλλαγές φόρων και δασμών των πλοίων, που επισκευάζονται, μετασκευάζονται ή έχουν κατασχεθεί σε ελληνικούς λιμένες και αγκυροβόλια, καθιστά ανταγωνιστικότερο τον εγχώριο, δυναμικό κλάδο των εφοδιασμών πλοίων, πρόταση που είχε αναδείξει  με σχετικό υπόμνημά του προς τα αρμόδια Υπουργεία το ΕΒΕΠ.
•   Εισαγωγή θεσμού Εγκεκριμένου Εμπόρου Μεταποιημένων Οπωροκηπευτικών.
Μετά την εφαρμογή του θεσμού Εγκεκριμένου Εμπόρου Νωπών Οπωροκηπευτικών, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το μέτρο επεκτείνεται και στα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά, προς όφελος, τόσο χρονικό όσο και οικονομικό των εμπόρων και εφοδιαστών πλοίων.
Όπως σημειώνει ο κ. Κορκίδης, θετική εξέλιξη για νέα ώθηση στη στασιμότητα των ελληνικών εξαγωγών είναι η μείωση του βασικού επιτοκίου κατά δέκα μονάδες βάσης, στο 0,05%, από την ΕΚΤ, και η περαιτέρω υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι των άλλων νομισμάτων, γεγονός που βοηθά τον εξαγωγικό προσανατολισμό της Χώρας μας.
Τέλος, σημειώνει ότι έπειτα και από τη βελτίωση κατά 10 θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι, που παρουσίασε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας (στο νούμερο 81 με βάση το Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum), οι άνθρωποι του «επιχειρείν» ευελπιστούμε ότι, μέσα από συνεχή διάλογο και προτάσεις, θα έρθουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας, ώστε να επιτευχθεί πλήρης συντονισμός ευημερίας ανθρώπων και αριθμών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης