Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη προμηνύεται... θυελλώδης - Μήνυμα προς την Bundesbank η πρόσληψη ως συμβούλου της Blackrock

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη προμηνύεται... θυελλώδης - Μήνυμα προς την Bundesbank η πρόσληψη ως συμβούλου της Blackrock
Εναντίον όλων ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, J. Weidmann
Θυελλώδης προμηνύεται η συνεδρίαση του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την ερχόμενη Πέμπτη, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Ο Mario Draghi και η πλειονότητα των μελών του συμβουλίου φέρονται διατεθειμένοι να υποστηρίξουν μια κατ’ αρχήν απόφαση υπέρ ενός προγράμματος αγοράς εγγυημένων τίτλων ιδιωτικού τομέα (ABS-Asset Backed Securities), σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας και αντιμετώπισης των αποπληθωριστικών πιέσεων.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στα σχέδια του Draghi και της πλειοψηφίας του δ.σ. της ΕΚΤ εναντιώνεται ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank, J. Weidmann.
Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης έχει εκφράσει πολλές φορές δημόσια την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αγοράς ABS από την ΕΚΤ.
Κι αυτό γιατί, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει, δεν θέλει «άνευ λόγου» να επιβαρύνει οικονομικά τους ευρωπαίους φορολογούμενους, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πολλά από τα δάνεια που εμπεριέχουν τα ABS να αποδειχθούν τοξικά.

H Blackrock θα αξιολογήσει τους κινδύνους του προγράμματος

Ο Weidmann, οπαδός της νομισματικής ορθοδοξίας, φοβάται επίσης ότι το πρόγραμμα αγοράς ABS θα αποτελέσει την απαρχή για την εκπόνηση ενός μεγαλύτερου σε έκταση προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, που θα προβλέπει την αγορά από τις τράπεζες αξιογράφων παντός είδους.
Άλλωστε, ο Draghi δεν έχει αποκλείσει ένα τέτοιο πρόγραμμα, εφόσον οι πληθωριστικές προσδοκίες εξακολουθούν να είναι πτωτικές.
Έχει επιφορτίσει μάλιστα την αμερικανική χρηματοπιστωτική εταιρεία Blackrock με την εκπόνηση μελέτης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος αγοράς αξιογράφων.
Κύρια αποστολή της Blackrock είναι ουσιαστικά η αξιολόγηση των κινδύνων, που εγκυμονεί το εν λόγω εγχείρημα.
Όπως παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, «το αγκαζάρισμα της Blackrock συνιστά μήνυμα προς τον Weidmann, να πει 'ναι' σε μια κατ' αρχήν απόφαση».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης έχει αρνηθεί μέχρι τώρα δύο φορές να δώσει τη συγκατάθεσή του στα σχέδια της πλειοψηφίας του δ.σ.
Έτσι ο Draghi περιορίζεται διαρκώς στη δήλωση πως «θα εντατικοποιηθούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες» για την ποσοτική χαλάρωση.
Στην πραγματικότητα ο Weidmann διστάζει, επειδή θέλει να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου αγοράς των ABS.
Και από την άλλη πλευρά η ΕΚΤ διστάζει να αποκαλύψει αυτές τις λεπτομέρειες, προφανώς επειδή δεν έχει σχηματίσει ακόμη πλήρη εικόνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης